Rusia
Externe

Vladimir Putin: A incerca sa izolezi Rusia, un demers absurd si iluzoriu

Într-un interviu acordat ziarului sârb Politika, preşedintele Vladimir Putin a spus că a încerca să izolezi Rusia prin sancţiuni şi măsuri restrictive se constituie “într-un demers absurd şi iluzoriu”. Moscova intenţionează să “adâncească” relaţiile de cooperare cu partenerii europeni, a spus Putin pentru ziarul sârb.

“Dacă scopul principal este izolarea ţării noastre, atunci acest lucru e absurd şi iluzoriu. Evident, e imposibil să obţii acest lucru, ca să nu mai spun că toată sănătatea economică a Europei şi a lumii poate fi în mod serios afectată”. “Încercările de a pune presiune pe Rusia prin măsuri unilaterale şi restrctive” nu sunt de natură să ajute la ajungerea nici unei înţelegeri, ci mai degrabă “împiedică orice dialog”, a spus Putin, referindu-se în mod particular, la conflictul ucrainean, care durează de aproape un an şi în care toată comunitatea internaţională blamează Rusia.

“Washingtonul a sprijinit protestele de pe Maidan în mod activ, iar când pajii de la Kiev au adjudecat o largă parte din Ucraina prin naţionalism feroce şi au dus ţara în război civil, au dat vina pe Rusia pentru criza provocată. Orice persoană nepărtinitoare ştie că nu Rusia a iniţiat lovitura de stat din Ucraina, care a dus la grave crize politice şi care au divizat societatea. Vorbind despre sancţiuni, Putin a reiterat că Rusia va adopta “o abordare echilibrată pentru evaluarea riscurilor şi impactului” rezultate din sancţiunile impuse de UE şi SUA şi că “le va răspunde pornind întotdeauna de la interesul naţional”. “Sigur”, a adăugat el, “situaţia curentă şi declinul în încrederea reciprocă vor avea un impact negativ asupra companiilor americane şi europene care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Rusiei, ca şi climatul general de business”. În acelaşi timp, Rusia e gata să dezvolte relaţii cu partenerii europeni şi “cooperări constructive” cu SUA.

Cât priveşte Comunitatea Europeană, Rusia intenţionează să stabilească o înţelegere cu Ucraina în privinţa furnizării de gaze naturale către partenerii europeni, care primesc aproape 15 la sută din energie via Ucraina. În iunie, gigantul rus Gazprom a închis robinetul către Ucraina dar a continuat să livreze către statele europene.

Dacă nu există nici o înţelegere între Rusia şi Ucraina, Europa se va confrunta cu diminuări serioase de energie. “Aş vrea să punctez că Rusia îşi respectă angajamentele întrutotul în privinţa furnizării de gaz către consumatorii europeni”, a spus Putin. “Intenţionăm să adâncim cooperarea cu Uniunea Europeană pe sectorul de energie, unde suntem parteneri naturali, pe bază transparentă şi previzibilă”.

Putin a fost totuşi de acord că “problema tranzitării” gazului rusesc către Europa via Ucraina “rămâne”.

Una dintre “soluţiile evidente”, a spus preşedintele rus, “ar putea fi diversificarea căilor de livrare”. “În acest scop, sperăm la o decizie a Comisiei Europene care să facă posibilă folosirea, în viitorul cel mai apropiat, a conductei OPAL, la capacitate maximă”, a spus el.

OPAL (Ostsee Pipeline Anbindungs – Leitung) e o conductă de tranzit lungă de 470 km care leagă Nordul Rusiei de ţările de tranzit, întrucât ea duce gazul natural rusesc peste Germania înspre Republica Cehă şi mai departe. Gazprom a cerut Comisiei Europene să excludă OPAL ca al Treilea Pachet Energetic, pentru că nu permite unei singure companii să producă şi să şi transporte petrol şi gaz. Deblocarea conductei de sud va “contribui în mod semnificativ la securitatea energetică integrată în Europa”. “Toată lumea va beneficia, atât Rusia, cât şi consumatorii europeni, inclusiv Serbia”, a spus Putin.

Preşedintele Putin a fost întrebat de relaţiile dintre Rusia şi SUA. Putin a punctat că Rusia a dorit dintotdeauna “un parteneriat deschis cu Statele Unite”. “În schimb, ne-am lovit de varii rezervări şi încercări de a interfera cu afacerile interne”, a spus Putin. “Tot ce s-a întâmplat de la începutul acestui an e încă şi mai supărător”. Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări sunt descrise de către preşedinte ca “nicicum altfel decât ostile”. “Acum, preşedintele Barack Obama, într-un discurs la Adunarea Generală a ONU, a folosit sintagma “agresiunea rusă în Europa” ca una dintre cele trei mari ameninţări ale umanităţii, împreună cu Ebola şi Statul Islamic. Împreună cu sancţiunile împotriva a întregi sectoare din economia noastră, această abordare nu poate fi decât ostilă”, a spus Putin.

În acelaşi timp, preşedintele Putin a notat că acesta nu e primul curs descendent în relaţiile dintre cele două ţări”. “Sperăm că partenerii noştri vor înţelege futilitatea încercărilor de a şantaja Rusia şi vor înţelege ce consecinţe rele vor avea discordanţele dintre două mari puteri nucleare pentru stabilitatea strategică”.

De partea ei, Rusia e gata să coopereze “bazându-se pe principiile egalităţii şi ale respectului sincer pentru interesele fiecăreia dintre părţi.

Sursa: RussiaToday.ro/Russia24.blogspot.ro

Stiri pe aceeasi tema

Accident cu un autocar romanesc in Ungaria, cel putin 4 morti si 15 raniti. Accidentul in lant s-a produs pe Autostrada Paneuropeana, Vama Nadlac a fost inchisa

Cristiana Petrariu Bota

Parlamentul din Suedia mai are doua sanse pentru a vota un premier, altfel primavara va aduce alegeri anticipate

Cristiana Petrariu Bota

George Soros trage un semnal de alarma: Ne putem astepta la o noua criza financiara globala. Europa se confrunta cu o criza existentiala

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult