VREMEA. ANM a emis COD GALBEN de ninsori, risc de inundatii pe mai multe rauri

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 8, 2014 15:12

VREMEA. ANM a emis COD GALBEN de ninsori, risc de inundatii pe mai multe rauri

VREME CAPRICIOASA, ZILELE ACESTEA, CU NINSORI, PLOI, DAR SI CU AVERTIZARI DE INUNDATII IN MAI MULTE JUDETE DIN TARA. Potrivit meteorologilor, saptamana 8-14 decembrie 2014 incepe cu ploi si cu inca o zi, a 28-a consecutiv, in care soarele nu a mai aparut pe cer in majoritatea zonelor din Romania. Pana in 10 decembrie, se va afla in vigoare o avertizare Cod Galben de ninsori, ploi si polei, iar pana in 11 decembrie se va afla in vigoare o avertizare Cod Galben de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA)inundatii pentru mai multe rauri din Oltenia si Muntenia. Atentionarea intra in vigoare progresiv, incepand de luni. Cel mai frig ramane in continuare in Moldova, minus 3 grade. Dar sa le luam pe rand.

HotWeek.ro iti recomanda si: Cum va fi vremea de Craciun si Revelion

ANM a emis Cod Galben de ninsori

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi insemnate cantitativ, polei, ninsori si vant puternic. Avertizarea intra in vigoare luni, la ora 23.00 si este valabila pana in 10 decembrie, ora 10.00. In perioada mentionata, aria precipitatiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzand treptat majoritatea zonelor. In Oltenia si in Muntenia va ploua continuu si se vor cumula cantitati de apa cuprinse in general intre 25 si 50 l/mp.

In Moldova, in cursul noptii de luni spre marti, vor fi precipitatii slabe, mai ales ploaie si burnita care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare, cu precadere in dealurile subcarpatice. In zonele montane si submontane va ninge si se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 15…20 cm, in special in Carpatii Meridionali si de Curbura. Vantul se va intensifica in sud-estul tarii, unde rafalele vor depasi 55…60 km/h, dar izolat si pe crestele montane unde trecator va viscoli sau spulbera zapada.

Ploile se extind la noapte in mare parte din tara si vor fi abundente in sud, acolo unde sunt deja in vigoare coduri galbene si portocalii de inundatii. Cel mai frig ramane in continuare in Moldova, minus 3 grade.

La munte, astazi, norii vor fi numerosi si local vor cadea precipitatii mixte, cu precadere in zona Carpatilor Occidentali. Izolat se poate depune polei. Vantul nu va crea probleme, iar temperaturile raman asemanatoare cu cele din intervalul precedent. Maximele oscileaza intre minus 2 grade pe Ceahlau si plus 4 grade pe Valea Prahovei, la Predeal.

Soarele nu s-a mai vazut la Bucuresti de 28 de zile

Norii persista astazi si in zona Capitalei, unde trecator apar doar burnite. Vantul nu pune probleme, iar temperaturile cresc putin. La amiaza se pot atinge 4 grade Celsius. Totodata presiunea atmoferica va fi in scadere usoara si nu va crea probleme persoanelor meteo-sensibile.

In urmatoarele doua zile temperaturile scad usor astfel ca, miercuri, nu trec de 6 grade pe nicaieri. Precipitatii se vor inregistra marti in centrul, sudul si estul tarii, unde local se vor aduna cantitati importante de apa, dupa care se restrang catre est. Vantul va fi alert in Moldova, Baragan, Dobrogea, pe crestele montane si va spulbera zapada.

Dupa aproape o luna cu atmosfera mohorata, fara nici pic de soare in sudul tarii, prognozele aduc o raza de speranta pentru vremuri mai bune. E doar o raza, insa, pentru ca pana miercuri norii grosi, ploile si lapovita vor domina tabloul meteo din Muntenia si Oltenia. Joi, insa, precipitatiile se raresc, vantul slabeste in intensitate, iar in multe regiuni din tara poate sa reapara soarele.

Cod portocaliu si Cod galben de inundatii pe mai multe rauri

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, astazi, o avertizare cod galben de inundatii pentru mai multe rauri din Oltenia si Muntenia. Atentionarea intra in vigoare progresiv, incepand de astazi si este valabila pana joi, la ora 14:00.

Pentru intervalul 08.12.2014 ora 14:00 – 08.12.2014 ora 24:00

COD GALBEN

– Pe raurile: Jiu pe sectorul aval confluenta Motru – Podari (judetul Dolj), Calmatui, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt si Teleorman), Neajlov si Sabar (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

COD PORTOCALIU

– Pe raul Neajlov – sector Moara din Groapa – amonte Calugareni (judetele Dambovita si Giurgiu).

Pentru intervalul 08.12.2014 ora 24:00 – 09.12.2014 ora 06:00 (Harta 2)

COD GALBEN

– Pe raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru si unii afluenti mici ai Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Jiu pe sectorul aval confluenta Motru (judetul Dolj), afluentii Oltului inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj si Olt, Calmatui, Vedea superioara amonte Valeni, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Raul Doamnei, Neajlov, Sabar si alte rauri mici din bazinul mijlociu si inferior al Argesului (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

COD PORTOCALIU

– Pe raul Neajlov – sector Vadu Lat – Calugareni (judetul Giurgiu) si pe Teleorman la nivel local pe sector amonte si aval s.h. Teleorman (judetul Teleorman).

Pentru intervalul 09.12.2014 ora 06:00 – 11.12.2014 ora 14:00

COD GALBEN

– Pe raurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiasi si aval Podari, precum si pe afluentii Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Vedea aval Valeni (judetul Teleorman), Arges si afluentii sai din judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Ilfov), Ialomita-bazin mijlociu (judetele Dambovita si Prahova).

NOTA: Aceste fenomene se pot produce izolat si pe alte rauri mici din jumatatea de sud a tarii.

COD PORTOCALIU

Pe raurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), Motru si unii afluenti mici ai Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, Jiu pe sector Filiasi-Podari (judetele Gorj si Dolj), Oltet si afluentii mici ai Oltului inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj si Olt, Calmatui, Vedea superioara amonte Valeni, Teleorman si pe alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Neajlov, Sabar si alte rauri mici din bazinul inferior al Argesului (judetele Dambovita, Giurgiu si Ilfov).

INHGA mentioneaza ca fenomenele hidrologice avertizate se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.

Ultima ora