Ziua Somnului, marcata vineri, 13 martie. Respira usor, dormi bine!

Corina Alexandru
By Corina Alexandru martie 13, 2015 12:04

Ziua Somnului, marcata vineri, 13 martie. Respira usor, dormi bine!

Astazi este Ziua Mondiala a Somnului – “World sleep day” (WSD), avand ca slogan “Respira usor, dormi bine”. Marcarea acestei zile este o celebrare a somnului, dar si a problemelor legate de insomnie, respectiv tulburarile de somn, stiut fiind ca aceasta afectiune este considerata o adevarata epidemie globala, 45 % din populatia lumii suferind de insomnie.

Pentru a avea un somn sanatos, este suficient sa respectam anumite reguli. Prima este fixarea orei de culcare si de trezire, urmata de limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, cafea si ciocolata cu sase ore inainte de culcare, precum si a mancarii grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi placute în camera si eliminarea surselor de lumina si de zgomot.

Potrivit Societatii Romane de Pneumologie (SRP), peste un milion de romani sufera de tulburari ale somnului, din care daor 3000 sunt diagnosticati. Aceasta afectiune atrage insa si un alt efect secundar: cresterea in greutate, datorita nevoii de a compensa lipsa somnului, respectiv a starii de veghe, cu o cantitate mai mare de alimente.

Ziua Mondiala a Somnului este un eveniment coordonat de Asociatia Mondiala a Medicinei  Somnului (AMMS)  si prefigureaza cel de-al saselea Congres mondial axat pe medicina somnului organizat la Seul, in Coreea, in perioada 21-25 martie 2015.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.