11.4 C
România
19 septembrie 2024
Social

1 Martie la Chisinau. Traditia martisorului trebuie pastrata, reinvie natura dupa o iarna geroasa

Luna Martie a impanzit centrul Chişinăului de martisoare. Si in acest an, în centrul Chișinăului trecătorii pot admira, dar și cumpără mărțișoare la un târg improvizat, în apropierea Primăriei Capitalei. “Este o împlinire când lumea apreciază mărțișoarele tradiționale, făcute cu suflet și dragoste”, este titlul unui reportaj realizat de RFI, pe care il puteti citi mai jos.

Pe tarabele comercianţilor se regăsesc mărțișoare pentru toate gusturile, iar cele prelucrate manual sunt la mare căutare – împletite, croşetate sau cu panglici tricolore. Simbolul primăverii poate fi purtat până înfloresc vişinii și trandafirii, spun etnologii. În unele regiuni, la sfârşitul lunii martie, mărţişoarele sunt legate de crengile pomilor ca să le aducă oamenilor noroc şi fericire.

Mărțișoarele au împânzit centrul orașului, de mai bine de două săptămâni. Vânzătorii, mulți ajunși în capitală din alte localități, și-au adus micile tarabe pline cu mărțișoare tradiționale și sunt în așteptarea cumpărătorilor. Aici am găsit-o și pe Valentina. A venit tocmai din nordul țării, de la Bălți, cu aproape 500 de mărțișoare de tot felul. Aflu, că în acest an, mulți trecători preferă mărțișoarele cu panglici tricolore.”Bărbații cumpără mai des aceste mărțișoare. M-am gândit că ar fi întrebate cele cu drapelul nostru. Este o tradiție. Se bucură și un copil atunci când îi oferi un mărțișor, și o femeie și un bărbat. Acum reînvie natura, după o iarnă geroasă”.

Iti recomandam si: MESAJE DE 1 MARTIE 2016. Cele mai frumoase mesaje, SMS-uri, urari si felicitari de 1 MARTIE

În acest an, cumpărători sunt mai puțini, recunoaște Valentina și iată care ar fi motivul: ”E criza în țară. Sunt oameni care nu au bani, iar alții, atunci când te uiți pe stradă și vezi cu ce mașini umblă, îți dai seama că au cu ce trăi”.

Merg ceva mai departe, o altă tarabă. O întâlnesc pe Tatiana Ene care vine din Cojușna la Chișinău, deja pentru al nouălea an.”Se confecționează cel mai greu mărțișoarele tradiționale. Sunt făcute cu suflet și dragoste. Este o împlinire, o onoare când lumea apreciază ceea ce faci, nu sunt cuvinte să redai emoțiile pe care le trăiești. Aici nu vorbim doar despre câștigul financiar. Când faci un lucru manual uiți și de stres și de tot. Este o terapie psihologică pentru noi”.

Tradiția de a purta mărțișoare trebuie păstrată, crede Tatiana, de altfel ”dacă noi nu vom prelucra manual mărțișoarele, tradiția se va pierde, măcar noi să o menținem. Dacă simbolul primăverii va fi adus din alte țări, tradiția va muri”.

Locuitorii capitalei par încântați de ceea ce găsesc la târg.”Sunt impresionată, sunt foarte frumoase mărțișoarele, în acest an. Optez pentru cele handmade, de aici de acasă, în care este depus efort și suflet. Vreau să-i ofer în dar surorii. Este plăcut când cineva te surprinde cu simbolul primăverii. Cu regret, tinerii cam uită să poarte mărțișoare, dar este foarte frumos și trebuie să menținem tradițiile”.

Târgul la care pot fi găsite mărțișoare pentru toate gusturile, dar și buzunarele se va încheia în câteva zile.

Asculta reportajul audio pe site-ul RFI.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Daca vrei sa ne scrii, foloseste adresa hotweek.ro@gmail.com.

Articole asemănătoare

Costel Comana – Misterul unei sinucideri. Femeia care il insotea pe milionarul care s-a sinucis in avion, primele declaratii

Lucy Ionesco

ALERTA pe Dunare. Fluviul a ajuns la cea mai scazuta cota din 1921 pana azi

Lucy Ionesco

Cum a ratat Romania Agentia Europeana a Medicamentului. Noul sediu EMA va fi la Amsterdam, dupa o competitie gen Eurovision

Lucy Ionesco