Ziua de 1 Martie, Martisorul, este una dintre cele mai speciale din an. Nu este roman care sa nu fi primit sau sa nu fi daruit martisoare. De cele mai multe ori, doar pastram traditia si o ducem mai departe, fara sa ne gandim cum, cand, de ce si de unde a aparut. Stim cu siguranta ca cele doua culori predominante sunt albul si rosul, si ca prima floare a primaverii este ghiocelul. Care este, de fapt, legenda martisorului? Ce transformari a suferit forma lui de-a lungul timpului?
Ca definitie, martisorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, care apare in traditia romanilor si a unor populatii invecinate. Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.
Legenda martisorului
Un mit povesteste cum Soarele a coborat pe Pamant in chip de fata preafrumoasa. Dar un zmeu a furat-o si a inchis-o in palatul lui. Atunci pasarile au incetat sa cante, copiii au uitat de joaca si veselie, si lumea intreaga a cazut in mahnire. Vazand ce se intampla fara Soare, un tanar curajos a pornit spre palatul zmeului sa elibereze preafrumoasa fata. A cautat palatul un an incheiat, iar cand l-a gasit, a chemat zmeul la lupta dreapta. Tanarul a invins creatura si a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat inapoi pe Cer si iarasi a luminat intregul pamant.
HotWeek.ro iti recomanda si: Predictii astrale de Martisor – Horoscop pentru 1 Martie
A venit primavara, oamenii si-au recapatat veselia, dar tanarul luptator zacea in palatul zmeului dupa luptele grele pe care le avusese. Sangele cald i s-a scurs pe zapada, pana cand l-a lasat pe tanar fara suflare. In locurile in care zapada s-a topit, au rasarit ghiocei — vestitori ai primaverii. Se zice ca de atunci lumea cinsteste memoria tanarului curajos legand cu o ata doua flori: una alba, alta rosie. Culoarea rosie simbolizeaza dragostea pentru frumos si aminteste de curajul tanarului, iar cea alba simbolizeaza ghiocelul, prima floare a primaverii. La poporul roman, culoarea alba reprezenta pacea, iar cea rosie razboiul.
Martisorul la romani
La romani, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat. In unele judete, martisorul este purtat doar in primele doua saptamani. In Banat si Moldova fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor( unele facute de mana lor), iar baietii din Moldova ofera la randul lor martisoare de 8 Martie fetelor. In Transilvania, martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animaleleor domestice, ca sa alunge duhurile rele.
Martisorul iti poarta noroc
Se presupune ca, la inceput, martisorul era compus dintr-o moneda de aur sau de argint, prinsa cu ata alba-rosie, si era purtat de copii in jurul gatului. Fetele adolescente purtau si ele martisor la gat in primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi sa il prinda in par si sa-l pastreze pana la sosirea primilor cocori si inflorirea arborilor. La acel moment, fetele isi scoteau martisorul si-l atarnau de creanga unui copac, iar moneda o dadeau pe cas. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.