Social

10 moduri simple de a-ți dezaglomera casa și de a-ți îmbunătăți stilul de viață

Traiul într-un spațiu dezordonat poate fi stresant și copleșitor. Îți poate afecta bunăstarea mintală și productivitatea. Dacă te-ai săturat de dezordine și vrei să ai o casă mai organizată și mai liniștită, este timpul să faci declutter’’, adică să o dezaglomerezi. În această postare, vom discuta despre 10 modalități simple de a-ți dezaglomera casa și de a-ți îmbunătăți stilul de viață. Aceste sfaturi te vor ajuta să creezi un spațiu de locuit curat și organizat, care promovează relaxarea și îți îmbunătățește starea generală de bine.

1. Începe cu un plan

Înainte de a plonja în procesul de decluttering, concepe un plan de acțiune. Identifică zonele din casa ta care au nevoie de cea mai mare atenție și prioritizează-le. Împarte procesul în sarcini mai mici și stabilește obiective realizabile pentru fiecare zi sau săptămână. Având un plan, vei rămâne concentrat și motivat pe tot parcursul procesului de decluttering al locuinței.

2. Stabilește obiective realizabile

Dezaglomerarea întregii case într-o singură zi este nerealistă și descurajantă. În schimb, setează obiective realizabile pentru fiecare sesiune de curățenie. Cu siguranță, atunci când plasezi un live bet, nu te concentrezi pe mai multe jocuri, la fel și aici, concentrează-te pe o cameră sau o zonă pe rând și alocă o anumită perioadă de timp pentru a lucra la ea. Prin stabilirea unor obiective mici, care par posibile, vei simți un sentiment de reușită și vei fi mai motivat să continui activitatea de decluttering.

3. Aplică tehnica celor patru cutii

Când faci decluttering, folosește tehnica celor patru cutii: păstrează, donează, vinde și aruncă la gunoi. Pe măsură ce treci prin toate lucrurile tale, separă-le în aceste patru categorii. Păstrează doar obiectele de care ai cu adevărat nevoie sau pe care le iubești, și renunță la restul. Donează sau vinde articolele care sunt în stare bună, dar care nu-ți mai sunt de folos, și aruncă tot ce este stricat sau ireparabil.

4. Urmează regula de un an

Dacă nu ești sigur dacă să păstrezi sau să scapi de un obiect, urmează regula de un an. Dacă nu l-ai folosit sau purtat în ultimul an, este foarte probabil să nu mai ai nevoie de el. Păstrarea obiectelor nefolosite nu face decât să contribuie la dezordinea din casa ta. Renunțând la lucrurile pe care nu le mai folosești, vei elibera spațiu și vei face ca locuința ta să fie mai organizată.

5. Creează un sistem pentru hârtii

Actele se pot acumula rapid și îți pot aglomera casa. Creează un sistem de organizare și gestionare a hârtiilor tale. Folosește dosare, etichete și un dulap de arhivare pentru a păstra documentele importante în ordine. Triază hârtiile periodic și aruncă-le pe cele inutile. De asemenea, renunțarea la documente printate pe hârtie ori de câte ori este posibil poate contribui la reducerea aglomerației și la simplificarea vieții tale.

6. Maximizează spațiul de depozitare

Investește în soluții de depozitare care îți maximizează spațiul și te ajută să păstrezi lucrurile bine organizate. Folosește cutii, coșuri și separatoare pentru dulapuri ca să separi și să grupezi obiectele. Profită de spațiul pe verticală prin instalarea de rafturi sau cârlige pe pereți. Utilizează spațiul de depozitare de sub paturi sau investește în mobilier cu compartimente de depozitare încorporate. Valorifică la maximum fiecare centimetru de spațiu din propria locuință pentru a evita acumularea de dezordine.

7. Stabilește o rutină zilnică de curățenie

Menținerea unei case ordonate necesită efort constant. Fă-ți o rutină zilnică de curățenie care să includă sarcini cum ar fi să faci patul, să strângi rapid și să ștergi suprafețele. Prin includerea acestor obiceiuri în rutina zilnică, previi acumularea dezordinii și îți menții casa organizată fără efort.

8. Pune în practică regula „unul intră, altul iese’’

Pentru a preveni dezordinea pe viitor, adoptă regula unul intră, altul iese’’. Pentru fiecare obiect nou pe care îl aduci în casă, angajează-te să scapi de altul. Acest lucru te va ajuta să menții un spațiu de locuit echilibrat și relativ liber. Înainte de a face o nouă achiziție, gândește-te dacă este cu adevărat necesară și dacă ai spațiu pentru ea.

9. Digitalizează fotografiile și documentele

Fotografiile și documentele vechi pot ocupa mult spațiu și contribuie la aglomerarea locuinței. Ia în considerare posibilitatea de a le digitaliza pentru a economisi spațiu fizic, păstrând în același timp amintirile dragi. Scanează fotografiile vechi și actele importante și stochează-le pe un hard disk sau în cloud (Cloud Storage). În acest fel, faci decluttering în locuință, păstrând în același timp obiectele cu valoare sentimentală.

10. Practică minimalismul

Îmbrățișează principiile minimalismului prin adoptarea unei mentalități de tipul mai puțin înseamnă mai mult’’. Fii conștient de obiectele pe care le aduci în locuință și evaluează periodic dacă acestea adaugă valoare vieții tale. Concentrează-te pe calitate mai degrabă decât pe cantitate. Prin reducerea numărului de bunuri pe care le deții, vei crea un mediu de viață liniștit și lipsit de aglomerație.

Concluzie

Decluttering-ul este un proces de transformare care îți poate îmbunătăți considerabil stilul de viață. Urmând aceste 10 modalități simple de a face declutter, vei crea un spațiu de locuit curat și organizat, care promovează relaxarea și care îți îmbunătățește starea generală de bine. Nu uita să începi cu un plan, să stabilești obiective realizabile, să folosești tehnica celor patru cutii și să creezi un sistem de gestionare a documentelor. Maximizează spațiul de depozitare, stabilește o rutină zilnică de curățenie și pune în practică regula unul intră, altul iese’’. Ia în considerare digitalizarea fotografiilor și a documentelor și îmbrățișează minimalismul. Cu aceste sfaturi, vei fi pe drumul cel bun către o casă fără dezordine și un stil de viață mai fericit și mai echilibrat.

Articole asemănătoare

Educatoarea de la gradinita din satul Poiana – Vrancea explica de ce i-a batut si injurat pe copii

Lucy Ionesco

OLANDA – CHILE 2-0 (0-0) in Grupa B a Campionatului Mondial din Brazilia

Bogdan

Cutremure succesive in zona Vrancea, toate s-au produs in judetul Buzau

Lucy Ionesco