Curs euro
Breaking News Economie

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în următoarele 12 luni, susțin analiștii

Cursul leu/euro va depăși pragul psihologic de 5 lei în 12 luni, estimează 93% dintre participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari. Totodată, 84% dintre ei se așteaptă la majorarea ratei inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Rata inflației pentru următorul an a înregistrat o valoare medie de 3,75%. Creștere va înregistra și indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele în lei de la 1,50% la 1,97%.

În schimb, creșterea economică prognozată pentru finalul anului este de 6,1%, iar datoria publica ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%.

În ceea ce priveşte orizontul de aderare a României la Zona Euro, analiştii CFA România estimează că acest lucru va fi posibil abia în 2030.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

„E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an”, a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

„Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare”, a spus vicepreședintele CFA România.

„Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare. Românii vor putea să ramburseze împrumuturile”, a declarat Adrian Codîrlașu.

Potrivit acestuia, datoria publică va ajunge la peste 50% din PIB, deoarece deficitele bugetare sunt ridicate și nu pot reduse decât în timp. Orice deficit bugetar se va adăuga peste datoria publică, de aici datoria publică mai mare, a afirmat el.

În ceea ce privește aderarea României la Zona Euro, vicepreședintele CFA România a explicat că este destul de îndepărtată, deoarece România are multe criterii de îndeplinit, iar toți pașii necesită timp.

 

Stiri pe aceeasi tema

Document publicat de Ministerul Finantelor privind necesarul de finantare pentru 2019. Concluzia: Statul este nevoit sa se imprumute cu multi bani

Ioana Badulescu

ALEGERI SUA 2018. Americanii isi exprima astazi optiunile in cel mai disputat si important scrutin parlamentar al ultimelor decenii

Ioana Badulescu

Dragos Anastasiu: Ce vedem acum in Romania nu transmite cele mai bune semnale. Camera de Comert Romano-Germana: Noile masuri fiscale insufla nesiguranta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult