4.5 C
România
10 decembrie 2022
Maia Sandu cere accelerarea procesului de integrare europeană pentru Republica Moldova
Externe

Maia Sandu cere accelerarea procesului de integrare europeană pentru Republica Moldova

Accelerarea procesului de integrare europeană este mai importantă ca niciodată pentru Republica Moldova, a afirmat președinta Maia Sandu, într-o conferință de presă. Ulterior, acesta a avut o convorbire cu prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, la care a luat parte și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Discuția dintre cei trei oficiali s-a concentrat pe teme legate de evoluția fluxului de cetățeni ucraineni la granița dintre România și Republica Moldova, măsurile de fluidizare a traficului la frontieră și aplicarea procedurilor mecanismului european de protectie civilă, potrivit Guvernului României.

„Vom continua eforturile de a ancora Republica Moldova în spațiul valoric european”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a declarat că în ultimele zile a comunicat activ cu mai mulți parteneri europeni, cărora le-a zis că pentru Republica Moldova integrarea europeană este garanția cea mai importantă că va rămâne parte a lumii libere.
„Partenerii și prietenii noștri susțin deplin dreptul nostru de a ne decide singuri soarta și de a avansa pe calea integrării europene”, a spus șefa statului.
Totodată, Maia Sandu a apreciat mobilizarea instituțiilor statului, dar și a cetățenilor în ajutorul oferit refugiaților ucraineni ajunși în Moldova. Ea a îndemnat din nou la încetarea luptelor și soluționarea conflictului din Ucraina pe calea dialogului.

70 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova în primele cinci zile ale războiului

„Țara noastră și-a deschis hotarele pentru zeci de mii de cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se refugieze dincolo de hotarele țării lor. Oferim ajutor și cetățenilor altor țări, care încearcă să plece din Ucraina în aceste zile. Ați văzut cu toții scenele emoționante de la Palanca, Criva sau Otaci, unde angajații statului, voluntari, locuitori din diferite regiuni au făcut echipe comune pentru a oferi o gustare caldă, transport sau cazare gratuită refugiaților sosiți în Moldova. Până în acest moment, peste 70 de mii de oameni din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat președintele Republicii Moldova.

„În weekend, am vizitat câteva locuri de trecere a frontierei din nordul țării. Am discutat cu oamenii care fug de război din Ucraina. Majoritatea sunt femei cu copii. Obosite, speriate de ceea ce au lăsat în urmă, ele își doresc să revină acasă cât mai repede.

Le-am spus că sunt în siguranță în Republica Moldova, că le vom găzdui atât timp cât va fi nevoie. Am vorbit cu primari foarte implicați, dar și cu oameni din localitățile de frontieră, care s-au oferit să ajute refugiații, le-am mulțumit pentru generozitate și implicare. Mulți dintre refugiați sunt rudele și prietenii lor. Tragedia pe care o trăiesc astăzi vecinii noștri ucraineni este și tragedia noastră”, a mai punctat șefa statului de peste Prut.

Related posts

Moartea Reginei Elisabeta a Angliei, anuntata pe Twitter de o jurnalista BBC. A urmat un scandal imens!

Lucy Ionesco

Jurnalistul rus Pavel Kanigin a fost retinut de rebeli in estul Ucrainei

Lucy Ionesco

Acordul Brexit convenit de Theresa May cu UE nu are sprijin majoritar in Camera Comunelor. Alternative: Alegeri anticipate sau un nou referendum

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult