Discuția dintre cei trei oficiali s-a concentrat pe teme legate de evoluția fluxului de cetățeni ucraineni la granița dintre România și Republica Moldova, măsurile de fluidizare a traficului la frontieră și aplicarea procedurilor mecanismului european de protectie civilă, potrivit Guvernului României.
„Vom continua eforturile de a ancora Republica Moldova în spațiul valoric european”, a mai spus șefa statului.
70 de mii de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova în primele cinci zile ale războiului
„Țara noastră și-a deschis hotarele pentru zeci de mii de cetățeni ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se refugieze dincolo de hotarele țării lor. Oferim ajutor și cetățenilor altor țări, care încearcă să plece din Ucraina în aceste zile. Ați văzut cu toții scenele emoționante de la Palanca, Criva sau Otaci, unde angajații statului, voluntari, locuitori din diferite regiuni au făcut echipe comune pentru a oferi o gustare caldă, transport sau cazare gratuită refugiaților sosiți în Moldova. Până în acest moment, peste 70 de mii de oameni din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai declarat președintele Republicii Moldova.
„În weekend, am vizitat câteva locuri de trecere a frontierei din nordul țării. Am discutat cu oamenii care fug de război din Ucraina. Majoritatea sunt femei cu copii. Obosite, speriate de ceea ce au lăsat în urmă, ele își doresc să revină acasă cât mai repede.
Le-am spus că sunt în siguranță în Republica Moldova, că le vom găzdui atât timp cât va fi nevoie. Am vorbit cu primari foarte implicați, dar și cu oameni din localitățile de frontieră, care s-au oferit să ajute refugiații, le-am mulțumit pentru generozitate și implicare. Mulți dintre refugiați sunt rudele și prietenii lor. Tragedia pe care o trăiesc astăzi vecinii noștri ucraineni este și tragedia noastră”, a mai punctat șefa statului de peste Prut.