ciuca prim ministru
EconomieBreaking News

Guvernul a decis plafonarea preturilor la energie si gaze naturale pentru un an de zile

Guvernul Romaniei a decis adoptarea unui set de decizii cu efecte in privinta pretului energiei si a gazelor naturale. Deciziile vor avea efect pentru o perioada de un an de zile si cuprind plafonari si compensari ale preturilor lucru de care va beneficia in primul randconsumatorii casnici.

Ca si pana in prezent, cei mai avantajati vor fi consumatorii care consuma mai putin de 100 kw pe luna dar protejati de masurile guvernamentale vor fi si cei care au un consum lunar intre 100-300 kw.

„Pentru un consum de pana la 100 de kw pe luna, romanii vor plati 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins intre 100 si 300 de kw, vor plati 0,8 de lei/kw. La gaz, pretul practicat pentru gospodarii va fi de 0,31 de lei/kw”, a spus premierul.

„Cu exceptia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile romanesti vor beneficia de un pret fix, la energia electrica, de 1 leu pe kw, tva inclus, si 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adaugat el.

Pana la 31 martie este in vigoare actuala schema de compensare.

Ciuca a mai spus ca Romania este in discutii cu Comisia Europeana pentru a continua si in acest an sprijinul acordat marilor consumatori, precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

„Masurile pe care le luam vor proteja populatia si economia, prevenind riscurile unei cresteri accentuate a preturilor si a inflatiei. Guvernul este alaturi de cetateni si de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de munca si stabilitatea economica”, a spus Ciuca.

„Traversam o perioada complicata, marcata de crize multiple, care necesita decizii si masuri eficiente, de contracarare a cresterii preturilor. In acest sens, am discutat cu ministrul de Finante, care se afla la Bruxelles, unde discuta cu omologii europeni din ECOFIN sa gaseasca masuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al tarilor membre. Avem deja un mecanism care a functionat in perioada pandemiei si care poate fi extins si chiar dezvoltat in contextul celorlalte crize cu care ne confruntam azi”, a explicat el.

Premierul a mai spus ca Romania va cere realocarea fondurilor ramase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei romanesti, pentru a putea interveni in ajutorul mediului de afaceri.

„Sunt in permanenta legatura cu ministrul Agriculturii si cu producatorii romani de alimente, reprezentantii retelelor marilor magazine. Romania este bine aprovizionata, stocurile noastre asigura toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii si agricultorii nostri au tot sprijinul Guvernului pentru pregatirea acestui an agricol”, a mai spus Ciuca.

Related posts

Presedintele VW a demisionat in urma scandalului urias din SUA

Lucy Ionesco

Sorina Pintea scapa de arestul preventiv, Curtea de Apel a decis plasarea sa sub control judiciar

Lucy Ionesco

Marea Britanie a introdus carantina pentru cei care calatoresc din Croatia, Austria si Trinidad Tobago

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult