16.1 C
România
12 septembrie 2024
NATO
Breaking NewsPolitica

NATO a decis crearea a patru noi grupuri de lupta si ajutor militar suplimentar pentru Ucraina

Summitul NATO desfasurat in aceste zile la Bruxelles a venit cu cateva masuri concrete menite sa fortifice flancul de est al acestei aliante militare dupa ce invazia Ucrainei de Rusia a sporit ingrijorarea unor conflicte militare de amploare in aceasta zona a Europei. Intr-o declaratie facuta la finalul intalnirii de joi, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anuntat ca vor fi puse bazele a patru noi grupuri de lupta pe teritoriul aliantei, in Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovacia.

De asemenea Jens Stoltenberg a reconfirmat ca NATO va sprijini in continuare Ucraina din punct de vedere logistic dar si din punct de vedere militar, prin oferirea de arme si echipamente militare, tinand insa sa precizeze ca aceasta conflagratie militara pare mai mult un razboi personal al presedintelui Putin cu Ucraina decat un razboi Rusia-Ucraina.

„Astazi, liderii NATO au cazut de acord asupra faptului ca trebuie sa continuam sa asiguram sprijin pentru Ucraina. (…) Vom intari apararea aliata, liderii au aprobat detasarea celor patru noi batalioane in Bulgaria, Ungaria, Romania si, Slovacia acestea se adauga celor care existau deja, asa ca avem opt batalioane multinationale acum de la Marea Baltica la Marea Neagra. In intreaga Europa sunt 100.000 de militari americani care sprijina eforturile NATO”, a declarat Stoltenberg joi dupa amiaza, la finalul summit-ului extraordinar al NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a explicat ca, la summit-ul extraordinar de joi, liderii statelor membre ale NATO au cazut de acord asupra faptului ca este nevoie de o „resetare” privind termenii apararii, in fata unei noi realitati.
Seful NATO a prezentat deciziile luate privind apararea terestra, unde in partea de est a aliantei vor exista „substantial mai multe forte”, apararea aeriana, anuntand mai multe avioane care vor asigurarea apararea spatiului NATO, si pe mare, unde vor exista submarine si „un numar semnificativ” de nave de lupta.

„Astazi toti liderii nostri au cazut de asemenea de acord sa asiguram in continuare sprijin pentru Ucraina, ajutandu-i sa isi exercite dreptul fundamental la autoaparare; aliatii echipeaza Ucraina cu echipament militar, incluzand sisteme de aparare antitanc si antiaeriene si drone, care sunt extrem de eficiente, precum si un ajutor financiar si umanitar substantial. Astazi, am fost de acord sa facem mai mult, incluzand asistenta in domeniul cybersecuritatii si acordarea de echipament Ucrainei care va permite apararea impotriva amenintarilor biologice, chimice, radiologice si nucleare. Acest ajutor poate include echipament pentru detectare, protectie si echipament medical precum si training pentru decontaminare si managementul crizelor. Suntem hotarati sa facem tot ce putem sa sprijinim Ucraina”, a adaugat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a subliniat ca NATO are responsabilitatea de a se asigura ca acest conflict nu escaladeaza, argumentand ca situatia ar fi „mai periculoasa si mai devastatoare”. El a anuntat ca tarile aliate au fost de acord ca si alte state aflate „in risc” in ceea ce priveste „interferenta” Rusiei, precum Georgia si Bosnia Hertegovina, trebuie sa primeasca mai mult sprijin.

Articole asemănătoare

Cresterea economica a Romaniei in trimestrul 3 a fost de 8,8%. Premierul Tudose: Suntem de invidiat, pe locul 3 in lume!

Lucy Ionesco

Ministrul Transportului va vorbi despre Autostrada Transilvania la Ora Guvernului din Camera Deputatilor

Lucy Ionesco

Legea Split-TVA a fost promulgata de presedintele Iohannis si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018

Ioana Badulescu