8.3 C
România
22 februarie 2024
Comisia Europeana propune mecanismul de taiere a fondurilor europene pentru tarile membre UE care incalca statul de drept
Breaking NewsExterne

13 noiembrie, ziua Romaniei la Strasbourg. Marti vor fi adoptate o rezolutie a Parlamentului European privind statul de drept in Romania si raportul MCV

O rezolutie a Parlamentului European privind statul de drept in Romania si raportul MCV vor fi adoptate marti 13 noiembrie la Strasbourg. Rezolutia aduce critici dure la adresa guvernului roman privind functionarea justitiei si independenta presei, intre altele. Raportul MCV este asteptat sa mentioneze aceleasi probleme.

O gama larga de probleme este cuprinsa in rezolutia Parlamentului European pe care conferinta presedintilor de grupuri politice au pus-o azi pe agenda plenarei de saptamana viitoare.

Modificarea legilor justitiei, finantarea ONG-urilor , libertatea presei, reprimarea brutala a manifestatiei diasporei din 10 august, toate acestea sunt mentionate.

Dar Parlamentul European vizeaza aici un scop mai larg, anume acela de a combate coruptia si derivele in toata UE. Astfel, textul deplange renuntarea la publicarea unui raport al Comisiei Europene, ultima data aparut in 2017, care analizeaza nivelul de coruptie in toate statele UE.

Dar, contrar oricarei logici, rezolutia a fost dezbatuta de Parlamentul European in data de 3 octombrie, cand nu fusese inca redactata. De altfel, ea poate exercita doar o presiune politica.

In paralel, tot marti 13 noiembrie, Comisia Europeana, reunita si ea la Strasbourg, va adopta rapoartele MCV ale Romaniei si Bulgariei.

Comisia a prevenit ca in acest an raportul MCV va mentiona toate ingrijorarile exprimate mai mult sau mai putin clar de Bruxelles in ultimele luni.

Pozitia Comisiei referitoare la modificarea legilor justitiei este cunoscuta: Comisia cere sa fie prezervata independenta justitiei, altfel pozitia Bruxelles-ului privind progresele facute de Romania in ultimii ani se va modifica.

Altfel zis, acele progrese considerate “durabile” (nu inca si „ireversibile”) ar putea sa-si piarda calitatea, iar Romania sa fie aruncata cu niste ani inapoi cand tara era considerata pierduta.

Asta ar departaja (din nou) Romania de Bulgaria pe care Bruxelles o considera mai stabila acum.

De aici si pana la a propune ca Bulgaria sa scape de MCV pana la sfarsitul lui 2019 e cale lunga, dar o surpriza ar putea sa apara. Aceasta este de fapt vechea promisiune a lui Jean-Claude Juncker facuta celor doua tari.

Ideea de a scoate Bulgaria de sub monitorizare este vehiculata in Secretariatul general al Comisiei Europene, fara a fi inca pusa pe hartie.

Related posts

Presedintele Iohannis merge la Bruxelles, pe agenda discutiilor cu Juncker si Tusk se afla si modificarile la Legile Justitiei

Ioana Badulescu

Atentat in Turcia. Mai multi raniti intr-o explozie produsa in orasul Van

Delia Ion

Igor Dodon la Russia Today: Romania e pregatita in orice moment sa „absoarba” R. Moldova

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult