8.5 C
România
25 septembrie 2021
24 ianuarie 2020 - Muzeele din Iasi vor putea fi vizitate gratuit in ziua Unirii Principatelor
Social Stiri locale

161 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca! Programul evenimentelor de la Iasi

La 24 ianuarie este sarbatorita in intreaga tara, Ziua Unirii Principatelor Romane. In acest an se implinesc 161 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Acesta a fost considerat primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman.

Senatul Romaniei a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane, zi de sarbatoare nationala.

Pe 24 ianuarie, Iasul este centrul de interes al intregii tari, aici organizadu-se o serie de manifestari dedicate implinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Romane, la acestea fiind asteptati sa participe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prim – ministrul Ludovic Orban, ambasadori, parlamentari, primari si alte personalitati.

In preambulul evenimentelor prin care va fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, Muzeul de Istorie Naturala va gazdui, de la ora 11.00, lansarea revistei „Ioan Neculce – Buletinul Muzeului Municipal Regina Maria”, publicatie centenara care va fi insotita de un „Cuvant Inainte” din partea presedintelui Romaniei. Ulterior, de la ora 11.30, va fi deschisa publicului expozitia „Locuri si zidiri iesene: Casa Ruset din Iasi”.

Iti recomandam si: Mihai Chirica: Unirea Principatelor este cea mai frumoasa realizare a poporului roman

Manifestarile programate in Piata Unirii vor incepe la ora 12.00, cu prima parte a Concertului de muzica populara „Noi suntem romani!”, pe scena urmand a urca mari nume ale folclorului romanesc precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris, Margareta Clipa, Laura Lavric, Stefan Pintilii, Ansamblul de dansuri „Mugurelul” al USAMV Iasi.

Ora 13.00 va marca inceperea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Romane, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul presedintelui Romaniei. Ulterior va avea loc un Te Deum savarsit de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si Episcopiei Romano-Catolica de Iasi, iesenii urmand sa asculte si un cuvant de binecuvantare din partea Inaltpreasfintiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Preasfintiei Sale Iosif Paulet, Episcop Romano-Catolic de Iasi.

De pe scena amenajata in Piata Unirii vor rosti discursuri presedintele Romaniei, prim-ministru, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, Ambasadorul SUA in Romania, Excelenta Sa Adrian Zuckerman, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, si primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica.

Dupa mesajul oficialitatilor, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori din partea Administratiei Prezidentiale, Guvernului Romaniei, Parlamentului Romaniei, Casei Regale a Romaniei, Ambasadei SUA in Romania, Administratiei Locale Iasi, Fortelor Armate si Asociatiilor veteranilor, aceasta ceremonie fiind urmata de parada militara.

Intonarea „Horei Unirii” si hora populara vor preceda partea a doua a Concertului de muzica populara „Noi suntem romani!”, atmosfera de sarbatoare fiind intregita de „masa populara”, iesenii fiind invitati la ceai, vin fiert si placinte moldovenesti.

Slujba si depunerea de coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 14.30 la Manastirea Trei Ierarhi, vor incheia manifestarile din zona centrala a Iasului dedicate sarbatoririi Unirii Principatelor Romane.

Ziua aniversara se va incheia la ora 17.00, cand la Muzeul Municipal „Regina Maria” va avea loc Colocviul „Ocrotirea patrimoniului mobil si imobil in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”.

Stiri pe aceeasi tema

Decanul UMF Iasi a discutat despre activitatea facultatilor de Medicina din Romania in relatia cu spitalele

Delia Ion

Alerta alimentara! Grasimi in loc de branza in magazine, restaurante, patiserii si cofetarii

Cristiana Petrariu Bota

Medic cu grad de colonel de la Spitalul Militar din Bucuresti, prins in flagrant cand lua mita de la sotul unei paciente

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult