Elvetia elimina orice restrictie pe piata muncii dupa luna mai 2019. Vicepresedinte Cartel Alfa: Nu exista riscul ca piata elvetiana sa fie invadata de muncitorii romani
Externe

17 milioane de cetateni ai UE locuiesc sau lucreaza intr-un alt stat membru decat cel al nationalitatii lor

Presedintia Romana a Consiliului UE a organizat recent la Bucuresti conferinta privind mobilitatea fortei de munca si asigurarea echilibrului pietei muncii. Potrivit datelor prezentate, 17 milioane de cetateni ai UE locuiesc sau lucreaza intr-un alt stat membru decat cel al nationalitatii lor.

Dezbaterile s-au axat pe identificarea si analizarea factorilor care determina mobilitatea externa a fortei de munca, dar si intentia de reintoarcere a lucratorilor mobili din Uniunea Europeana; bariere legale, administrative si practice care afecteaza mobilitatea lucratorilor pe Piata Interna a Uniunii Europene si cooperare intre administratiile statelor membre pentru a reduce/elimina munca fara forme legale, evitarea riscurilor discriminarilor, abuzurilor si incalcarea prevederilor legislatiei muncii.

”Din datele sintetizate la nivelul institutiilor Uniunii Europene, pana in 2017, 17 milioane de cetateni ai Uniunii locuiau sau lucrau intr-un alt stat membru decat cel al nationalitatii lor, cifrele fiind duble fata de un deceniu in urma. In considerarea acestei realitati, este nevoie de o cooperare eficienta intre autoritatile nationale si de o actiune administrativa concertata pentru a gestiona piata din ce in ce mai integrata a fortei de munca, asigurand un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre, lucratorilor si intreprinderilor nationale”, a transmis ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene organizeaza in perioada 10-11 aprilie la Bucuresti Reuniunea informala a ministrilor ocuparii fortei de munca si politicii sociale care se va axa pe accesul egal al femeilor la piata muncii.

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27,5% dintre femeile de peste 16 ani declara o limitare a activitatii, comparativ cu 23,0% dintre barbatii din aceeasi grupa de varsta. Legislatia UE ofera protectie impotriva discriminarii de gen in ceea ce priveste incadrarea in munca. In acelasi domeniu, cel al ocuparii fortei de munca, este de asemenea in vigoare si legislatia care interzice discriminarea pe criteriul dizabilitatii.

Pilonul european al drepturilor sociale contine, printre cele 20 de principii ale sale, cateva deosebit de importante pentru egalitatea de gen si femeile cu dizabilitati: egalitatea de tratament intre femei si barbati pe piata muncii, inclusiv dreptul la plata egala; egalitatea de tratament in ceea ce priveste protectia sociala, educatia si accesul la bunuri si servicii. Totusi, barierele persistente din punct de vedere cultural, social, legal, fizic si institutional reprezinta restrictii pentru integrarea deplina a femeilor cu dizabilitati in societate in toate domeniile vietii publice si private, inclusiv in domenii precum educatia si ocuparea fortei de munca.

La reuniune vor mai participa Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Heinz Koller, directorul regional pentru Europa si Asia Centrala al Organizatiei Internationale a Muncii.

Stiri pe aceeasi tema

MAE reactioneaza dupa ce Ucraina a spus ca agenti rusi au planuit incendierea unor scoli romanesti

Ioana Badulescu

Marea Britanie se inchide, englezii s-au distrat in stilul caracteristic in ultimul weekend „liber”. Mesajul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie

Cristiana Petrariu Bota

Le Point denunta campania de presiuni impotriva redactiei dusa de simpatizantii lui Erdogan, dupa ce a publicat un documentar intitulat ”Dictatorul – cat de departe va merge Erdogan?”.

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult