Articole promovate

3 cele mai frecvente probleme de sănătate orală la adulți

Sănătatea bucală influențează în mod direct sănătatea întregului organism și implicit bunăstarea generală. În mod direct, afecțiunile bucale au o influență majoră asupra calității vieții. Simptomele condițiilor orale, precum durerea sau inflamațiile gingivale, pot afecta capacitatea unei persoane de a mânca, de a vorbi și de a socializa în mod confortabil. În plus, infecțiile orale netratate pot răspândi bacterii și toxine în întregul organism, contribuind la apariția și progresia unor afecțiuni grave, precum bolile cardiace sau metabolice. Cariile dentare, malocluziile, gingivita și parodontoza sunt printre cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate bucală întâlnite.

Caria dentară

În ciuda progreselor înregistrate în privința educației și conștientizării în ceea ce privește igiena orală, accesibilitatea la serviciile dentare și dezvoltarea tehnologiilor moderne în tratamentele dentare, caria dentară rămâne una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate orală la adulți. Neglijarea igienei dentare, consumul excesiv de alimente și băuturi bogate în zahăr și lipsa unor controale regulate la medicul stomatolog contribuie la apariția și progresia cariei dentare.

În cazurile grave, cariile dentare pot distruge întregul dinte, ceea ce poate duce la durere intensă, infecții ale țesuturilor din jur și chiar la pierderea permanentă a dintelui afectat. De asemenea, în cazuri extreme, caria dentară netratată poate duce la complicații severe, cum ar fi abcesele dentare, care pot răspândi infecția în alte părți ale corpului.

Afecțiunile gingivale (gingivita și parodontoza)

Gingivita și parodontoză reprezintă cele mai frecvente afecțiuni gingivale, dar și unele dintre cele mai severe. Gingivita, comparativ cu parodontoza, este o afecțiune reversibilă, în sensul că, în stadiile incipiente, este posibil să se revină la starea de sănătate gingivală printr-o igienă orală corespunzătoare și tratamente adecvate.

Pe de altă parte, parodontoza este o condiție mai avansată, care afectează țesuturile de suport ale dinților și care poate duce la pierderea dinților, în absența unui tratament adecvat, realizat în timp util. Tratamentul parodontozei este unul complex, adaptat situației particulare a fiecărui pacient, în general de lungă durată. Detartrajul, chiuretajul și, uneori, intervenții chirurgicale pot fi necesare pentru reconstrucția sau regenerarea țesuturilor afectate.

Pentru a obține o recuperare mai rapidă și pentru a avea un disconfort mai redus post-operator, intervențiile care vizează tratarea parodontozei se pot realiza în prezent cu laserul stomatologic. Aproape orice persoană cu parodontoză poate opta pentru tratare parodontoza cu laser, cu condiția inexistenței unor afecțiuni dentare preexistente sau a unor condiții generale care să facă contraindicată o astfel de intervenție.

Malocluziile dentare

Malocluziile descriu variațiile în alinierea dinților și relația dintre maxilare, care pot fi clasificate în diferite tipuri, în funcție de direcția și gradul de deviere a dinților și maxilarelor în raport cu ocluzia ideală. Mai simplu spus, malocluzia este o problemă de aliniere a dinților, care, deși nu este întotdeauna asociată cu complicații grave sau dureri, poate cauza disconfort și poate afecta funcționalitatea orală. Malocluziile dentare necesită tratament ortodontic cu aparat dentar. În funcție de preferințe sau de necesități, tratamentul poate presupune utilizarea unui aparat dentar metalic, a unuia ceramic sau chiar a unui aparat dentar invizibil.

 

Articole asemănătoare

Filmarile la botez, clipe de neuitat pentru intreaga familie

admin

Principele Nicolae al Romaniei si Alina Binder au devenit parinti

Lucy Ionesco

Descoperă eleganța și confortul cu mobiro – Brandul tău de încredere în mobilier

Lucy Ionesco