Primele zile de viață ale unui nou-născut nu înseamnă altceva decât apropiere fizică, somn și mult lăptic. Oricât de conștiincioasă ai fost pe perioada sarcinii și ai citit tot ce ți-a căzut în mână despre îngrijirea bebelușului, vei vedea că nimic nu se compară cu experiența reală.
În rândurile de mai jos îți prezentăm 5 sfaturi sub formă de răspuns la întrebări privind îngrijirea unui nou născut în primele sale zile de viață.
Cât de des trebuie hrănit nou-născutul?
Indiferent dacă îți hrănești bebelușul la sân sau cu biberon, s-ar putea să te surprindă apetitul celui mic încă din primele lui zile de viață. În general, neonatologii recomandă ca bebelușii să fie hrăniți la cerere, adică ori de câte ori încep să plângă sau să se agite din cauză că li se face foame.
Nou-născutul îți poate arăta că îi e foame prin plânset, prin mișcarea capului cu gura deschisă atunci când îl atingi pe obraji sau mimând efectiv mișcarea buzelor ca atunci când suge la sân/din biberon. În orice caz, un nou-născut este hrănit la fiecare 2-3 ore, însă cantitatea de lapte poate să difere, în funcție de ce tip de lapte praf pentru bebelusi folosești.
Cum se îngrijește bontul ombilical?
Îngrijirea bontului ombilical dă emoții multor proaspete mămici. Însă tot ce trebuie să faci este să ai grijă ca zona să rămână curată și uscată, astfel încât să previi apariția infecțiilor. De regulă, bontul ombilical cade de la sine în primele 3 săptămâni de viață.
Dacă zona respectivă devine roșie și are un miros neplăcut, întreabă medicul ce ai de făcut. Ideal ar fi să ai o farmacie online la care sa apelezi rapid la nevoie.
Cum poate fi calmat un nou-născut care plânge?
Confuzia care domnește în primele zile acasă cu bebelușul va lăsa loc unei rutine care te va ajuta să te organizezi și să trăiești împreună cu bebelușul tău. Nu dispera. Dă-i timp copilului să se adapteze la lumea nouă din afara burticii mamei și ajută-l să se relaxeze făcându-i masaj, fredonându-i cântecele sau înfășându-l.
Cât de des pot face baie bebelușului?
Poți face baie bebelușului de 2-3 ori pe săptămână, până la căderea bontului ombilical. Ulterior, îi poți face baie în fiecare zi, dacă cel mic nu pare deranjat prea tare de momentul îmbăierii. Atenție la igiena din zona genitală! Trebuie spălată blând după fiecare schimbare de scutec.
Cât de mult trebuie să doarmă un nou-născut?
Nou-născuții dorm aproximativ 16 ore/zi, în reprize de 2-4 ore. Mulți bebeluși vor dormi toată noaptea când ajung la vârsta de 3 luni. Așează întotdeauna bebelușul pe spate să doarmă și schimbă-i poziția capului în timpul nopții.
Cu cât te informezi mai mult despre ce ai de făcut în primele zile petrecute acasă cu bebelușul, cu atât vei fi mai pregătită, cel puțin la nivel mental, de provocările ce vin.