Orasul Wuhan a fost inchis complet, miercuri seara, dupa ce coronavirusul descoperit initial aici s-a extins in mai multe tari. Nimeni nu intra, nimeni nu iese, cei 11 milioane de localnici fiind practiv blocati in oras de teama raspandirii virusului la nivel global. Intre timp aflam ca mai multi romani abia s-au intors din Wuhan.
Nu mai putin de 50 de persoane au fost la Wuhan in luna decembrie si s-au intors de curand in tara. 18 sunt muzicieni la Filarmonica „Banatul” din Timisoara si au concertat in orasul Wuhan din China. Celelalte persoane sunt din Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Bucuresti si Constanta.
Conducerea Filarmonicii din Timisoara sustine ca muzicienii care au fost la Wuhan nu au contractat virusul, dar au fost bagati preventiv in carantina.
Niciuna dintre cele 50 de persoane nu prezinta simptome, insa autoritatile le-au indrumat sa efectueze testele care se impun si sa stea, preventiv, in carantina.
Situatia devine din ce in ce mai serioasa, dupa ce numarul deceselor din China din cauza noului virus Wuhan s-a dublat in numai 24 de ore.
Ultimul bilant indica 17 decese confirmate si 555 de imbolnaviri la nivel mondial, iar China ramane in continuare cea mai afectata tara. Chinezii se asteapta la o posibila mutatie a coronavirusului, ceea ce l-ar face mai periculos.
Romania, alertata de coronavirus
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis un avertisment pentru cei care calatoresc in China in aceasta perioada. Pe aeroporturile din Romania ar urma sa fie instalate dispozitive de depistare a febrei, mai exact termoscanere si vor fi aduse echipaje medicale.
“Astazi, la Geneva, este o sedinta de urgenta convocata de OMS. E probabil sa declare urgenta la nivel global, noi am facut in afara de grupul de lucru nominalizarea unitatilor sanitare care sa primeasca pacientii, este vorba despre spitalele de boli infectioase Matei Bals, din Bucuresti, si cele de boli infectioase din Iasi, Cluj, Timisoara. S-a stabilit achizitia de reactivi si pilotarea diagnosticului de laborator. In ceea ce priveste masurile de la aeroport, sunt similare cu cele din timpul epidemiei de gripa, informatii pentru calatori, posibilitatea de achizitie de termo-scanere pentru depistarea persoanelor cu febra, care sa asigure permanenta serviciilor medicale”, a declarat, miercuri, medicul Alexandru Rafila.
“Acest nou virus are alta structura genetica. Ca atare, primerii sunt pusi la dispozitie de OMS, de unde achizitionam si noi si este standardizat, lucram standardizat. Vom avea un diagnostic si vom lucra cat se poate de clar, si acest lucru il face Bals”, a declarat Adrian Streinu Cercel.
Simptomele virusului din China
Semnele de imbolnavire sunt: tusea, febra si insuficienta respiratorie. Tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeasi familie de virusuri ca cel care sta la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetatorilor din China.
Cei mai multi pacienti la care s-a depistat virusul au fost inregistrati in Wuhan, orasul cu 11 milioane de locuitori unde a izbucnit epidemia. Boala a fost identificata prima data aici pe 12 decembrie. Unii dintre pacienti au fost angajati la o piata din oras, unde, potrivit presei, pe langa peste si fructe de mare, sunt vandute pasari vii, iepuri si serpi, astfel ca exista o probabilitate ca virusul sa fi fost transmis oamenilor de la unele dintre acestea.