11.4 C
România
28 octombrie 2021
60.000 de tone de grau din Romania, vandute Guvernului din Egipt
Economie

60.000 de tone de grau din Romania, vandute Guvernului din Egipt

Egiptul a cumparat, vineri, 60.000 tone de grau din Romania, la o licitație cu doar cinci participanti. Graul romanesc a fost cumparat de guvernul din Egipt, aceasta tara fiind dealtfel cel mai mare importator de grau din lume. De la inceputul anului fiscal 2015-2016, Egiptul a achizitionat peste 3 milioane de tone de grau, principalii furnizori fiind Rusia, Franta si Romania.

De precizat ca inaintea licitatiei de vineri, precedentele doua licitatii internationale au fost anulate din cauza refuzului traderilor de a depune oferte, pe fondul confuziei cu privire la conținutul de cornul secarei acceptat de partea egipteana, informeaza agentiile de presa, care citeaza Bloomberg.

Egiptul a primit doar cinci oferte la licitația internațională, comparativ cu un număr de 10 până la 20 de oferte pe care le primea în mod normal.

Grâul românesc a fost achiziționat de la traderul elvețian de îngrășăminte chimice și cereale Ameropa la un preț de 11,45 milioane de dolari (190,88 dolari/tonă), conform unui anunț postat pe site-ul Autorității Generale pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt.

Prețul include costul transportului până în portul de destinație, însă nu și taxele asiguratorii. Livrarea cerealelor se va face în perioada 10-20 martie.

Ameropa a făcut cea mai mică ofertă de preț dacă se adaugă și transportul. Dacă se exclude însă costul transportului, cea mai mică ofertă a fost făcută de firma Cargill Inc. care a oferit 60.000 de tone de grâu francez la un preț, 185,25 dolari pe tonă, față de 186,55 dolari pe tonă în cazul grâului românesc oferit de Ameropa.

În încercarea de a recâștiga încrederea traderilor, Ministerul Aprovizionării și cel al Agriculturii din Egipt au organizat duminică o conferință de presă în care i-au asigurat pe furnizori că vor accepta grâu cu un conținut de cornul secarei de până a 0,05%, acesta fiind de altfel și standardul acceptat la nivel global.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF va publica pe site circularele interne referitoare la procedurile de lucru si la modalitatile de aplicare a legii

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul Transporturilor se va intalni cu conducerea TAROM si cu semnatarii scrisorii deschise

Cristiana Petrariu Bota

SALARIUL MINIM in 2016. Premierul Ciolos a anuntat ce se va intampla cu salariul minim in 2016

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult