-2.1 C
România
1 decembrie 2020
Social

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii – Cand a fost sarbatorita pentru prima data Ziua Femeii

8 Martie, Ziua Internationala a Femeii – Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Aceasta este, de fapt, denumirea completa a zilei de 8 Martie, sarbatoare oficializata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), in intreaga lume. Ziua femeilor a fost sarbatorita pentru prima data in ultima zi a lunii februarie 1909 la New York, in amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, greva care s-a produs in 1908. Desi s-a pretins mai tarziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nici o greva.

In 1911 este lansata la Copenhaga, in Danemarca, pentru prima data, Ziua Internationala a Femeii. Initiator era liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania, Clara Zetkin. Aceasta a fost sarbatorita initial pe 19 martie. Doi ani mai tarziu, ziua femeii a fost sarbatorita de femeile rusoaice in ultima duminica din februarie. In 1917 insa, ultima duminica din februarie, pe stil vechi, a coincis cu ziua de 8 martie, pe stil nou. Din 1965, ziua de 8 martie a devenit zi nelucratoare in URSS, declarata astfel de catre Vladimir Ilici Lenin si Alexandra Kollontai.

In paralel, in partea cealalalta a lumii, 15 000 de femei au marsaluit in 1908 la New York, cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot. Abia in 1910, in urma  conferintei de la Copenhaga, la care au participat 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca ziua femeii sa fie sarbatorita peste tot in intreaga lume in aceeasi zi.

In anul 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat, printr-o rezolutie, Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

In unele tari, ziua de 8 martie este declarata prin lege zi libera, iar in China doar dupa-amiaza este libera.

Lasand datele istorice la o parte, de 8 martie, femeile din intreaga lume sunt astazi rasfatate, fie ca sunt fiice, sotii, mame, bunici, surori, doamne sau domnisoare, iubite sau colege, prietene sau vecine. Cuvinte intelepte, gesturi frumoase, flori, cadouri, obiecte de imbracaminte, bijuterii, abonamente la saloanele de infrumusetare, toate sunt primite astazi de catre femei cu multa placere.

Iar daca printre dumneavoastra sunt si persoane care nu au parte de aceste multumiri, redactia noastra va adreseaza un sincer si din inima „La multi ani”, credinta in tot ceea ce faceti, sanatate si numai bine!

Stiri pe aceeasi tema

O tanara a murit la statia de metrou Dristor 1 dupa ce s-a dezechilibrat si a cazut pe sine

Cristiana Petrariu Bota

Misiune permanenta pentru cautarea pilotului disparut

Cristiana Petrariu Bota

Radu Mazare, in arest la domiciliu. Hotararea poate fi contestata de procurorii DNA

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult