8.1 C
România
27 septembrie 2021
A inceput campania de vaccinare in Romania. Primul roman vaccinat este o asistenta de la Institutul National „Matei Bals” din Bucuresti
Breaking News

A inceput campania de vaccinare in Romania. Primul roman vaccinat este o asistenta de la Institutul National „Matei Bals” din Bucuresti

In Romania a inceput, duminica, campania de vaccinare impotriva coronavirusului, dupa aproape un an de lupta cu acest virus. La ora 9:00 s-a dat startul imunizarii in Bucuresti, iar o ora mai tarziu in toata tara. Primul roman care a primit o doza din acest ser este o asistenta in varsta de 26 de ani de la Institutul National „Matei Bals” din Bucuresti.

Actualiare 9:00. Campania nationala de vaccinare anti-COVID a inceput oficial in Romania la ora 09.00. Asistenta medicala Mihaela Anghel de la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti a primit prima doza de vaccin anti-COVID-19.

„Este inceputul sfarsitului pandemiei”, a declarat Mihaela Anghel dupa vaccinare, precizand ca se simte privilegiata pentru faptul ca a fost prima persoana din Romania vaccinata.

„Nu a durut, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am facut”, a spus asistenta, care a recomandat romanilor „sa deschida bine ochii si sa se vaccineze pentru a scapa de aceasta greutate”.

Mihaela Anghel, asistenta medicala generalista, este membra a echipei medicale care, in data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din Romania confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Primele persoane din Romania care sunt vaccinate incepand de astazi sunt cadrele medicale din toate cele 10 spitale de boli infectioase aflate in prima linie in lupta impotriva COVID-19:

– Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, Bucuresti;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Dr. Victor Babes” din Bucuresti, inclusiv sectia externa modulara Pipera;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Brasov;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” din Craiova;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Iasi;
– Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rusdea” din Baia Mare;
– Spitalul Judetean de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava;
– Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” din Timisoara, inclusiv sectia exterioara a acestui spital – sectia clinica de recuperare cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.

Potrivit GCS, dozele de vaccin din prima transa – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de prima administrare – au fost alocate in functie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Brasov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ‘Matei Bals’ Bucuresti – 600 de doze, iar la ‘Victor Babes’ – 530; la Cluj – 375 doze; Constanta – 170; Dolj – 90; Iasi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timisoara – 450 de doze.

„Vom cunoaste, cu totii, in curand, prima persoana care se va vaccina cu vaccinul impotriva COVID-19. Permiteti-mi sa adaug ca, in calitate de coordonator al campaniei de vaccinare, ma intereseaza, in egala masura, prima persoana vaccinata, a doua persoana vaccinata, a mia persoana vaccinata. Daca as putea, as asculta povestea fiecarei persoane care va alege sa se vaccineze, fie ca va veni din randurile personalului medical, fie ca va veni din randurile publicului larg, atunci cand vom ajunge in etapa vaccinarii in masa. Si, mai ales, ma intereseaza ultima persoana vaccinata, ultima persoana care va alege sa se vaccineze. Adica momentul in care, impreuna, vom putea declara ca, printr-un efort comun, am pus capat pandemiei”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din tara noastra.

Romania va avea peste 10 milioane de doze de vaccin din contractele negociate de Comisia Europeana
„Campania de vaccinare incepe in acelasi timp in Romania si in celelalte state membre ale Uniunii Europene. Avem totul pus la punct. Este un moment important, il asteptam de un an de zile. Aparitia vaccinului intr-un timp record va ajuta la eradicarea pandemiei intr-o perioada cat mai scurta, sper eu. In completarea masurilor pe care le avem, vaccinul vine sa ajute la acest lucru”, a declarat premierul Florin Citu, la sosirea primei transe de vaccin.

De asemenea, premierul Romaniei a subliniat ca „saptamana viitoare vom primi in jur de 140.000 de doze. In total, Romania va avea in jur de 10 milioane de doze de vaccin”.

Pana in acest moment, Comisia Europeana a semnat contracte cu sase companii. In baza acestor contracte semnate si in functie de ce vaccinuri vor fi, in continuare, recomandate de catre Agentia Europeana a Medicamentului si autorizate de catre Comisia Europeana, Romania va putea accesa numarul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Prospect: Cum se numeste vaccinul Pfizer-BioNTech. Ce indicatii contine prospectul

Agentia Europeana a Medicamentului a publicat prospectul serului produs de Pfizer/BioNTech. Denumirea comerciala a vaccinului este Comirnaty.

Potrivit documentului, este un preparat destinat doar persoanelor de peste 16 ani.

Prospectul mai prevede ca vaccinul trebuie administrat in doua doze, la un interval de cel putin 21 de zile.

Documentul mai arata ca durata protectiei oferite de ser nu este cunoscuta deocamdata, dar nu e mai mica de cateva luni, si este inca in curs de a fi determinata prin studii clinice aflate in desfasurare.

Este posibil, de asemenea, ca persoanele vaccinate sa nu fie pe deplin protejate inainte de sapte zile dupa a doua doza de vaccin.

Trei tari din UE au inceput vaccinarea de ieri

Ungaria, Germania si Slovacia au furat startul in campania de vaccinare, primele persoane din cele trei state fiind imunizate inca de sambata.

In Germania, prima care a primit serul a fost o batrana de 101 ani de la un azil, in timp ce in Slovacia vaccinul i-a fost administrat unui membru al comisiei pentru gestionarea pandemiei. In Ungaria, serul Pfizer/BioNTech a ajuns la mai multe cadre medicale. Totul face parte dintr-un plan stabilit deja, au anuntat oficialii maghiari.

In afara acestor state, celelalte tari UE se pregatesc pentru momentul care va intra astazi in istorie: ziua vaccinarii sau, asa cum spune presedintele Comisiei Europene, inceputul unei povesti de succes.

Stiri pe aceeasi tema

Noul Cod Fiscal, miza politica a momentului care ar putea viza o schimbare de Guvern

Cristiana Petrariu Bota

Avertizare de vreme rea de la meteorologi, frigul se instaleaza peste Romania in urmatoarele trei zile

Ioana Badulescu

Romania are 15 cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus Covid-19

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult