A inceput Postul Pastelui. Credinciosii au intrat in perioada de curatare a sufletului de pacate

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 27, 2017 14:55

A inceput Postul Pastelui. Credinciosii au intrat in perioada de curatare a sufletului de pacate

A inceput Postul Pastelui, perioada in care credinciosii se vor afla intr-un proces de curatare a sufletului de pacate. Postul Mare este un timp de rugaciune mai intensa, o perioada in care trebuie sa unim rugaciunea smerita si pocainta sincera cu iubirea milostiva. Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru, dureaza 40 de zile si are doua dezlegari la Peste.

Luni este prima zi din Postul Pastelui, iar credinciosii vor trebui sa se abtina, de azi, de la carne, oua, lactate si branzeturi, pentru o perioada de 40 de zile. Anul acesta, Pastele se sarbatoreste pe 16 aprilie, Pastele catolic si cel ortodox fiind sarbatorit la aceeasi data.

Postul Pastelui are loc inaintea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos si este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante.

La nivel spiritual, postul Pastelui reprezinta perioada de curatare a sufletului de pacate. La nivel material insa, este acea perioada in care oamenii renunta la alimentele de origine animala, precum carnea sau produsele lactate, in favoarea celor de origine vegetala. Iar aceasta schimbare vine cu o serie de efecte benefice asuprea sanatatii.

Ca o particularitate a acestei perioade, conform randuielilor liturgice ale Bisericii Ortodoxe, in aceasta prima saptamana a Postului Paresimilor este oficiata Slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul. Canonul este citit in patru parti in primele patru zile ale Postului Mare, in cadrul Pavecernitei Mari, si integral in Joia din saptamana a cincea a Postului Sfintelor Pasti.

In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalice. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

In calendarul bizantin Postul Mare incepe in lunea de dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenusii.

Asa cum bine se stie, postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.