A murit actorul Ilie Gheorghe. A jucat memorabil in rolul
Filme

A murit actorul Ilie Gheorghe. A jucat memorabil in rolul „Faust” regizat de Silviu Purcarete

A murit actorul Ilie Gheorghe, cel care a jucat memorabil in rolul „Faust” regizat de Silviu PurcareteIlie Gheorghe a murit la varsta de 77 de ani, a anuntat pe pagina de Facebook directorul artistic al Teatrului National din Craiova, Alexandru Boureanu. 

„Devenim mai săraci, mai singuri şi chiar mai răi… Azi noapte chiar s-a stins o stea! Drum bun şi un somn lin Ilie Gheorghe!”, a scris Alexandru Boureanu.

Un anunţ a fost făcut şi de Emil Boroghină, fondatorul Festivalului Internaţional „Shakespeare”.

„Textul de la „Faust” e o imensă provocare, o împerechere nemaipomenită de cuvinte, te poartă într-o ideatică filosofică a lui Goethe, tălmăcită nemaipomenit de Şefan Augustin Doinaş. Nu s-a putut face o traducere mai frumoasă decât a lui. Textul m-a stăpânit cu adevărat pe mine, am fost şi sunt cu adevărat fascinat de complexitatea şi frumuseţea acestuia”, spunea actorul într-un interviu pentru Adevărul.
Marin Sorescu l-a considerat cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona.

Tot în interviul acordat publicaţiei Adevărul, actorul spunea: „După spectacolul „Iona”, pe care l-am regizat la Craiova, am înţeles că drumul spre lumină, spre Dumnezeu, poate fi sfâşietor. Faust se îndoieşte, dar la sfârşitul spectacolului se răzbună pe diavol, îşi dă seama că fără Dumnezeu nu poate face nimic. El revine la credinţă, îşi dă seama că greşeşte. „Meschin ce eşti, tu monstru fără margini”, aşa îi spune diavolulu. Îmi vine în minte o mărturisire a lordului primar de la Edinburgh, la recepţia de după spectacol, acest lord – care era şi preot – ne-a zis: „După ce am văzut pe Faust, nu mă mai tem de moarte”. Aşa spun şi eu: după ce l-am jucat pe Faust timp de zece ani, nu mă mai tem de moarte”.

Ilie Gheorghe s-a născut în comuna doljeană Giubega, la 21 septembrie 1940.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967. La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României.

În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din „Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 – cu Premiul pentru întreaga activitate.

American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996.  În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

Related posts

Teatrul National din Iasi, al II-lea cel mai frumos din lume intr-un top al BBC

Lucy Ionesco

Povestea masinii timpului cu care John Titor a facut un salt in trecut de 36 de ani

Bogdan

Kanal D schimba grila pentru serialele turcesti. Serialul Dragoste Infinita va fi difuzat si vinerea. Ce se intampla cu Furtuna pe Bosfor

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult