A murit Doina Cornea, fost disidenta a regimului comunist. In varsta de 89 de ani, fosta disidenta a regimului comunist a murit in locuinta sa din Cluj Napoca
Breaking News

A murit Doina Cornea. In varsta de 89 de ani, fosta disidenta a regimului comunist a murit in locuinta sa din Cluj Napoca

Fosta disidenta a regimului comunist Doina Cornea, in varsta de 89 de ani, a murit in noaptea de joi spre vineri in locuinta sa din Cluj-Napoca. Anunţul a fost făcut pe Fecebook, vineri dimineaţă, de jurnalistul Dorin Chioţea. Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor.

Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi.

“Eu am această credinţă, că n-am luptat degeaba şi când am pornit lupta mea împotriva acestei distrugeri a oamenilor în comunism, mi-am zis aşa: dacă cinci oameni o să-i aduc să gândească corect, este un lucru câştigat. Pentru că binele, gândirea corectă, este minoritară în lumea noastră. Nu gândeşte majoritatea bine”, a spus Doina Cornea.

Publicistă, traducătoare, dascăl, şi opozant al regimului comunist, Doina Cornea a rămas în conştiinţa românească drept un simbol al luptei împotriva regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu.

Într-o vreme în care teroarea regimului comunist reuşise să amuţească mai toate vocile şi nemulţumirile, de la muncitori, la intelectuali, o femeie plăpândă, cu o voce pe măsură, îndrăznea să spună ce gândeşte şi să arate că viaţa construită de comunişti pentru popor nu era atât de roz pe cât era clamată. Împreună cu fiul său, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii revoltaţi la Brașov în noiembrie 1987. Şi-a făcut auzită vocea prin cele peste 30 de texte pe care a reuşit, prin intermediul familiei şi prietenilor, să le trimită peste hotare, la Radio Europa Liberă. Prin mesajele şi protestele ei, Doina Cornea a făcut cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România comunistă. Doina Cornea crede că a reuşit să trezească şi conştiinţa românilor care îşi duceau viaţa sub teroarea comunistă, după cum spunea într-un interviu acordat Televiziunii Române.

După schimbarea regimului politic din 1989, Doina Cornea a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului. Ea s-a numărat printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile, printre care şi Grupul de Dialog Social.

Universitatea Liberă din Bruxelles i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. În anul 2000, statul român i-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. A fost distinsă de două ori de statul francez, cu „Legiunea de Onoare” în grad de ofiţer şi în grad de comandor. Regele Mihai I a decorat-o pe Doina Cornea cu Crucea Casei Regale a României, pentru promovarea unui spirit de libertate si demnitate, iar Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Sfântul Papă Silvestru.

Stiri pe aceeasi tema

Comitetul Executiv al PSD a validat lista candidatilor pentru functiile de conducere din partid

Ioana Badulescu

Ministrul Justitiei propune revocarea lui Augustin Lazar din functia de procuror general, acuzandu-l ca a deturnat activitatea Ministerului Public

Ioana Badulescu

ELENA UDREA, ARESTATA PENTRU 30 DE ZILE. RECONSTITUIRE: CUM AU DISIMULAT MITA UDREA SI COCOS

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult