A murit Dumitru Micu, istoric si critic literar marcant al generatiei postbelice
Social

A murit Dumitru Micu, istoric si critic literar marcant al generatiei postbelice

A murit Dumitru Micu, istoric si critic literar marcant al generatiei postbelice. Muzeul Național al Literaturii Române se alătură tuturor celor care deplâng dispariția celui care a fost Dumitru Micu. Acesta a plecat dintre noi duminică, 17 iunie 2018, la vârsta de 89 de ani.

Dumitru MICU s-a născut la 8 noiembrie 1928 la Bârsa, în județul Sălaj. Istoric și critic literar român contemporan important al generației postbelice, a predat la Facultatea de Litere a Universității din București, impunându-se prin prezența sa constantă în revistele literare publicate, cu precădere, înainte de 1989.

Dumitru Micu a fost redactor al ziarului Scânteia. A studiat îndeaproape și a scris numeroase studii și sinteze despre poporanism, revista Gândirea, literatura modernă interbelică, monografii despre unii dintre cei mai importanți scriitori români – Tudor Arghezi, G. Călinescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, George Coșbuc –, și, nu în ultimul rând, o istorie a literaturii române – Istoria literaturii române: de la creația populară la postmodernism (2000).

Dintre scrierile lui Dumitru Micu amintim: Poporanimsul și „Viața Românească” (1961), Literatura română la începutul secolului XX (1964), Istoria literaturii române 1900 – 1918 (2 volume, 1964-1965), Opera lui Tudor Arghezi: eseu despre vârstele interioare (1965), Lirica lui Blaga (1967), Gândirea și gândirismul (1975), G. Călinescu: între Apollo și Dionysos (1979), Modernismul românesc (2 volume, 1984-1985), De la Alexandru Macedonski la George Bacovia (1984), De la Arghezi la suprarealism (1985), Limbaje lirice contemporane (1988). În ultimii ani, Editura Muzeul Literaturii Române a publicat volumele Critici prozatori, Sfârșit și început de mileniu, Studii, eseuri, articole (2 volume).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Stiri pe aceeasi tema

SCOLI INCHISE in 10 judete. Se fac ore pe 20 ianuarie 2016? Scoli inchise in Tulcea, Constanta, Ialomita, Vrancea, Galati si alte 5 judete

Cristiana Petrariu Bota

ADRIAN DUICU ramane in inchisoare, decizia instantei supreme este definitiva

Cristiana Petrariu Bota

Candidatii admisi la rezidentiat isi aleg locurile si posturile in specialitatea aleasa. Ce spune Ministerul Sanatatii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult