A murit Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai mari creatori de moda din lume si directorul artistic al firmei Chanel
Lifestyle

A murit Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai mari creatori de moda din lume si directorul artistic al firmei Chanel

Lumea modei este in doliu! Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai cunoscuti creatori de moda din lume si directorul artistic al firmei Chanel, a murit marti la virsta de 85 de ani. Karl Lagerfeld ajunsese la spital luni seara, el avand probleme de sanatate de cateva saptamani, din cauza carora ratase mai multe prezentari de moda.

Karl Lagerfeld, un veritabil personaj al industriei de lux si a spectacolului, face parte dintre acei artisti care au facut din Paris o capitala a modei. De numele lui se leaga in mare masura aceasta inventie, defilarile de moda spectacol, extrem de elitiste si organizate cu bani multi. El a fost insa si desenator, si fotograf, si editor. Nascut la Hamburg, el s-a instalat in Franta in anii 50 si a inceput sa lucreze ca stilist.

Karl Lagerfeld era director de creatie al casei de moda Chanel, o figura legendara a industriei de profil.

Nascut Karl Otto Lagerfeldt la Hamburg, in Germania, in 1933, el si-a schimbat ulterior numele, eliminand litera „t”, intrucat spunea ca i se pare ca suna „mai comercial”.

El a emigrat la Paris in adolescenta si a devenit assistant-designer la casa de moda a lui Pierre Balmain, dupa care a ajuns la Fendi si Chloe in anii ’60.

Karl Lagerfeld si-a inceput lunga cariera la Chanel in 1983. Un an mai tarziu, el a lansat propria marca. Numele sau ramine legat de o revolutie in materie de moda, ceea ce s-a numit „prêt-a-porter”. In 1982, cind a preluat conducerea casei Chanel, aceasta parea intr-o faza de stagnare, desi era cunoscuta pe plan mondial. Karl Lagerfeld a stiut sa o modernizeze si cu aceasta ocazie a facut servicii enorme unui sector care exceleaza in Franta, industria luxului. El a fost si cel care a lansat-o pe Claudia Schiffer, emblema mondiala a rafinamentului in moda. Karl Lagerfeld a fost un „aristo-punk” cu o viziune pop care a contribuit si la popularizarea spectacolelor de moda, savurate pe ecrane mari si mici chiar si de cei care nu-si pot permite sa fie invitati la o defilare.

Cotidianul Le Monde ii face un portret foarte nuantat si plin de detalii picante. Karl Lagerfeld a stiut sa inventeze si sa reinventeze, si-a construit o legenda dar si o casa de moda a lui, ii placeau bijuteriile dar si „piruetele verbale”, Parisul a fost rampa sa de lansare dar a lucrat mult si la Roma, s-a bucurat din plin de anii permisivitatii si ai exceselor (anii 60 si 70) dar si-a cultivat un aer sobru de preot calvinist.

Articole asemănătoare

Concursul Enescu 2018 – Numar record de tineri inscrisi in competitie, biletele se vor pune in vanzare in luna mai

Ioana Badulescu

Florin Calinescu, la ROMANII AU TALENT 2016. Raman indragostit de Pro TV si de Andreea Esca

Lucy Ionesco

Psihologul Lenke Iuhos: Energia psihicului, energia fizicului si energia vorbelor sunt esentiale pentru a fi un lider de succes

Ioana Badulescu