0.9 C
România
30 noiembrie 2021
A murit Tudor Postelnicu, fost sef a Securitatii lui Nicolae Ceausescu si fost ministru de Interne
Social

A murit Tudor Postelnicu, fost sef a Securitatii lui Nicolae Ceausescu si fost ministru de Interne

Tudor Postelnicu, fost sef a Securitatii din regimul fostului lider comunist Nicolae Ceausescu si fost ministru de Interne, a murit, sambata, la varsta de 86 de ani. Decesul s-a produs la Spitalul Militar „Carol Davila” din Bucuresti, acolo unde Tudor Postelnicu era internat de mai multe saptamani. De precizat ca Postelnicu era grav bolnav inca de la inceputul acestui an.

Tudor Postelnicu a murit dupa ce, de câteva săptămâni, era internat la Spitalul Militar, cu grave probleme respiratorii. Soția lui Postelnicu declara la începutul acestui an că starea de sănătate a acestuia este precară.

„Este foarte, foarte rău! Acum nici nu se mai ridică din pat, nici nu vreți să știți prin ce trece! Nici nu știu ce să mai fac!”, afirma Maria Postelnicu.

Numele lui Tudor Postelnicu este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin şi Gheorghe Ursu.

Tudor Postelnicu, născut pe 13 noiembrie 1931, a fost membru al Comitetului Central al PCR și ministru de interne (1987-1989). În perioada 1978 – 1987 a fost șeful Securității nedeținând vreun grad militar de general. Numele lui este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care Gheorghe Ursu.

Cum a reusit Carmen Iohannis sa o depaseasca pe Elena Ceausescu

În timpul Revoluției române din 1989 a fost arestat de revoluționari și interogat de procurorii militari.

Pe 2 februarie 1990, a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, în cadrul lotului „CPEx” în „procesul celor patru”, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile. Au făcut recurs toți, în afară de Ion Dincă. După recurs, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, și a rămas să execute 14 ani de închisoare. A făcut șapte ani de pușcărie și a ieșit din închisoare în baza unui decret tot al lui Ceaușescu, rămas neabrogat în anii ’90, notează Wikipedia. În timpul uneia din ședințele publice ale procesului de la tribunal și-a justificat deciziile și acțiunile spunând: Am fost un dobitoc!.

În 1991 a început cercetarea lui Tudor Postelnicu și a fostului ministru de Interne Gheorghe Homoștean în cadrul dosarului „Autobuzul”. Cei trei atacatori din dosarul „Autobuzul” au spart în 23 august 1981 sediul unui post de Miliție din Timiș, de unde au sustras armament și muniție, iar a doua zi, înarmați fiind, i-au luat ostatici pe călătorii dintr-un autobuz care efectua o cursă locală. Ei cereau în schimbul eliberării pasagerilor bani și pașapoarte, pentru a putea părăsi România. Trupele de Securitate, din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu au intervenit în forță, și i-au omorât pe cei 3 teroriști și 3 pasageri nevinovați. Rudele victimelor au cerut redeschiderea anchetei după 22 decembrie 1989.

În 1994, instanța militară a hotărât condamnarea lui Postelnicu, fost șef al Direcției Securității Statului, la șapte ani și șase luni de închisoare și amnistierea lui George Homoștean. Parchetul Militar a făcut apel și la 30 decembrie 1997, Curtea Militară de Apel a dispus desființarea sentinței primei instanțe judecătorești și a condamnat ambii inculpați la câte 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav. A fost încarcerat pe 29 ianuarie în Penitenciarul Jilava.

La ultimă instanță, Curtea Supremă de Justiție, a fost condamnat din nou. În total a fost închis pentru toate crimele comise șapte ani. În 2009 mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Șacalul.

Acum, Postelnicu era judecat pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Stiri pe aceeasi tema

Greva generala in administratia publica, functionarii sunt nemultumiti de ordonanta privind maririle salariale cu 12%

Cristiana Petrariu Bota

GREVA CFR: Trenurile nu au circulat miercuri dimineata, timp de 2 ore

Cristiana Petrariu Bota

ITP in fiecare an pentru masinile mai vechi de 12 ani. Precizari oferite de Registrul Auto Roman

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult