-1.9 C
România
5 decembrie 2021
Abcesul dentar - simptome, cauze și tratament
Recomandari

Abcesul dentar – simptome, cauze și tratament

Abcesul dentar – simptome, cauze și tratament

Află cum să previi apariția lui chiar acum!

Sănătatea dinților este un element esențial pentru orice persoană. Însă, pentru a obține o dantură sănătoasă, este nevoie de îngrijire și perseverență. De cele mai multe ori, mergem la medicul stomatolog atunci când ne confruntăm cu durerea dentară, însă există afecțiuni serioase care pot să nu prezinte niciun simptom în faze incipiente. De aceea, cea mai bună măsură împotriva apariţiei oricăror probleme de sănătate este prevenţia, prin controale stomatologice regulate, realizate cel puțin o dată pe an. Unul dintre aceste afectiuni silențioase în fazele de debut este abcesul dentar, una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni cauzate de igienă deficitară.

Ce este abcesul dentar?

Un abces dentar este reprezentat de apariția locală a unei pungi cu puroi, fie în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară. Cauza principală a abcesului dentar o reprezintă infecția bacteriană, una dintre principalale cauze fiind igiena orală zilnică deficitară.

După cum știm, în cavitatea bucală trăiesc mii de bacterii care ajută la descompunerea resturilor alimentare și reglează ph-ul. În lipsa unui ritual corect de igienizare dentară zilnică, pe dinți se formează placa bacteriană și tartrul. Pe termen lung, tartrul poate favoriza apariția diferitelor afecțiuni la nivelul dinților și al țesuturilor moi – carii, abcese si chiar gingivita, faza incipientă a parodontozei, una dintre cele mai frecvent întâlnite probleme dentare.

Cum știi ca ai abces?

Cel mai comun simptom al abcesului este durerea intensă și continuă. Totodată, există posibilitatea ca durerea să fie progresivă sau resimțită încă din primele momente de la apariția abcesului. Adesea, urechile, dinții din proximitate sau maxilarul sunt zone predispuse spre întinderea infecției, iar durerea poate lua o formă pulsatilă sau ascuțită.

Febra, durerea de cap sau în timpul masticației și insomnia sunt doar câteva dintre simptomele întâlnite des și cauzate de infecție. Apariția unei astfel de afecțiuni poate genera și umflături la nivelul maxilarului sau gingiilor, sensibilitate dentară și disconfort.

Afecțiunea parodontală, caria profundă, pierdea dintelui natural și traumatismul dentar sunt cele mai des întâlnite cauze ale apariției abcesului. Însă, este bine de știut că și măseaua de minte poate avea un rol în determinarea afecțiunii.

Atunci când molarul de minte nu este extras la timp, este posibil să apară carii ce pot migra și pe dintele vecin.

Cauzat de carii, abcesul dentar se formează atunci când nervul dintelui este afectat.

Alte simptome ale abcesului dentar includ:

  •   apariția inflamației la nivelul țesuturilor moi și al feței
  •   gingii înroșite
  •   gust neplăcut în cavitatea bucală și halitoză
  •   sensibilitatea dentară la nivel local
  •   dintele sau dinții din zona în care s-a instalat abcesul devin ușor mobili

Tratarea abcesului

Pentru a trata afecțiunea într-un timp scurt, este necesară vizita la medicul stomatolog. Abcesul dentar NU va dispărea de la sine, astfel, dacă este netratat, poate evolua negativ.

Tratamentul dentar vizează eliminarea infecției. În funcție de cât de gravă este, pot fi incluse următoarele proceduri:

  • Incizie și drenaj;
  • Obturație de canal;
  • Extracția dintelui afectat.

Așadar, pentru a evita complicațiile produse de evoluția negativă a afecțiunilor existente, este indicat controlul stomatologic. Medicul va propune cea mai potrivită metodă de acționare împotriva infecțiilor. De altfel, este important ca sfatul medicului să fie ascultat. Igiena dentară este esențială pentru a păstra sănătatea danturii.

 

Stiri pe aceeasi tema

Unde gasesti cele mai frumoase lenjerii de pat pentru un pat matrimonial?

Cristiana Petrariu Bota

Firmele de tractari auto continua sa fie alegerea sigura pentru soferi

Cristiana Petrariu Bota

Cum poți preveni în oraș accidentele auto

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult