13.2 C
România
11 septembrie 2024
Examene

Absolventii Spiru Haret primesc o veste buna. Diplomele neautorizate pana in 2011 vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei

Absolventii primesc o veste buna. Diplomele obtinute de absolventii de studii neautorizate pana in 2011 vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei  Guvernului nr. 42/2015. Potrivit Digi 24, cei mai multi dintre beneficiarii acestui act sunt absolventi ai Universitatii Spiru Haret.

Se estimeaza ca numarul absolventilor carora li se vor recunoaste studiile si vor primi dimplome de licenta recunoscute de stat, prin aceasta ordonanta, este de 70.000. Ordonanta Guvernului nr. 42/2015 reglementeaza dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare.

In ordonanta se specifica faptul ca au dreptul sa beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati inainte de inceperea anului universitar 2011-2012:

  • a) la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in locatii geografice neautorizate;
  • b) la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata;
  • c) peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata;
  • d) la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii.
  • e) la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate;

Scandalul diplomelor a inceput in 2009, cand ministrul Educatiei de atunci, Ecaterina Andronescu a pus sub semnul intrebarii valabilitatea studiilor de la Universitatea Spiru Haret. In urmatorii ani, si absolventii altor universitati, private, dar si de stat au avut probleme mari cu recunoasterea diplomelor, pentru ca urmasera cursuri la distanta, la fara frecventa, in alta limba, in alt loc sau peste capacitatea de scolarizare pentru care institutia avea autorizatie. Cum nici legea nu era foarta clara, zeci de mii de tineri au dat in judecata Ministerul Educatiei in ultimii ani, iar o parte au reusit sa castige.

Vezi si: PROFESORI DE NOTA 10! O treime dintre elevii unei profesoare de Matematica din Bucuresti a luat 10 la Evaluare Nationala

REZULTATE BACALAUREAT 2016. Cum au copiat elevii la examenul de BAC 2016. Dispozitivele se vand si cu 2.000 lei

In nota de fundamentare a OUG 42, se arata ca actul normativ a fost initiat pentru ca absolventii, aflati „intr-o eroare comuna si invincibila lor, crezand ca au fost inmatriculati cu statut de student, intr-o institutie de invatamant superior acreditata si, ca au finalizat studiile, avand adeverinte ce confirma acest fapt”, sa poata beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea programelor de studii.

In consecinta, erorile si greselile institutiilor de invatamant superior in procesul de gestionare a actelor de studii, precum si in cel privind evaluarea in vederea asigurarii calitatii prin organizarea de programe de studii, la formele de invatamant neautorizate, nu pot fi imputate absolventilor aflati in eroare comuna si invincibila cu privire la legalitatea formei de invatamant absolvite. Acestor absolventi nu li se poate crea sau mentine un statut juridic incert.

Se impune adoptarea prezentului act normativ prin care se reglementeaza cu privire la dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor programe de studii organizate la forme de invatamant si/ sau locatii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care in viitor vor mai inmatricula studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata ori la programe de studii neautorizate ori organizate la forme de invatamant neautorizate/neacreditate”, se arata in document.

„Necesitatea adoptarii unui astfel de act normativ deriva din multitudinea de situatii in care se afla absolventii care inca nu beneficiaza de recunoasterea actelor de studii eliberate de institutiile de invatamant superior. Astfel, recunoasterea actelor de studii presupune in primul rand, existenta acestora. Actele de studii se bucura de prezumtia de legalitate”, se arata in nota de fundamentare.

Diplomele sunt valabile pana la anularea acestora, in conditiile legii, de catre emitent sau de catre instantele judecatoresti, transmite Digi 24.

Articole asemănătoare

Rezidentiat 2020 – Ministerul Sanatatii a majorat taxa de inscriere la examenul de rezidentiat fara sa dea vreo explicatie

Ioana Badulescu

BACALAUREAT 2017. Subiecte limba romana, proba sustinuta luni, 26 iunie 2017. Primele rezultate la Bacalaureat, pe 5 iulie 2017

Ioana Badulescu

Cu o intarziere de 30 de ani, Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat Strategia pentru Digitalizarea Educatiei din Romania

Ioana Badulescu