Breaking News

CCR a decis ca abuzul in serviciu ramane in Codul Penal, dar trebuie redefinit

Abuzul in serviciu ramane incriminat in Codul Penal. Judecatorii de la Curtea Constituionala a Romaniei (CCR) au stabilit ca infractiunea de abuz in serviciu ramane in Codul Penal, dar trebuie redefinita.  Potrivit judecatorilor CCR, definitia abuzului in serviciu este constitutionala in masura in care ”executarea defectuaosa a atributiilor de serviciu” din definitia din Codul Penal inseamna incalcarea legii.

Decizia data astazi de CCR nu influenteaza dosarele aflate in curs, potrivit precizarilor facute de judecatorul Petre Lazaroiu. „Judecatorii vor decide daca abuzul in serviciu s-a produs ca urmare a incalcare a legii”, aspus acesta.

La randul sau, presedintele intermar al Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a precizat ca hotararea se aplica doar pe viitor, fara sa fie afectate procesele in curs.

Potrivit minutei, Curtea Constitutionala „admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art 246 alin. 1 din Codul Penal din 1969 si ale art. 297 alin 1 din Codul Penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma „indeplineste in mod defectuos” din cuprinsul acestora se intelege „indeplineste prin incalcarea legii”. Respinge exceptia de neconstitutionalitate ca neintemeiata si constata ca dispozitiile art 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate”.

Iti recomandam si: Polemici pe CODUL PENAL – Despre formularea referitoare la abuzul in serviciu

CARE SUNT MODIFICARILE ADUSE LA CODUL PENAL

Curtea Constitutionala a decis ca definitia abuzului in serviciu este constitutionala in masura in care ”executarea defectuaosa a atributiilor de serviciu” din definitia din Codul Penal inseamna incalcarea legii. Judecatorii Curtii au decis ca articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu cu conditia ca sintagma ”indeplineste in mod defectuos” din definirea abuzului este echivalenta cu ”indeplineste cu incalcarea legii”.

Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii.

Stiri pe aceeasi tema

Suntem in Postul Pastelui! Vor fi doar doua dezlegari la peste, de Bunavestire, 25 martie, si in duminica Floriilor, 12 aprilie

Cristiana Petrariu Bota

Senatul a adoptat modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, proiectul merge la presedintele Iohannis

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult