12 C
România
19 septembrie 2021
Economie

Accizele la carburanti si nivelul TVA vor scadea de la 1 ianuarie 2017

Accizele la carburanti si nivelul TVA vor scadea de la 1 ianuarie 2017. Pretul carburantilor se va ieftini, daca Guvernul nu va decide sa compenseze desfiintarea taxei auto cu o taxa inclusa in pretul carburantilor. Ieftinirea ar fi de aproximativ 50 de bani pe litru la benzina si motorina.

Scaderea accizelor la carburanti si scaderea TVA ar putea duce Romania printre tarile europene cu cei mai ieftini carburanti. Situatia va fi alta daca Guvernul va decide sa taxeze carburantii in asa fel incat sa compenseze desfiintarea timbrului de mediu.

In prezent, benzina are un pret mediu in Romania, fara accize si TVA, de 2,17 lei pe litru, iar al motorina de 2,27 lei pe litru, potrivit datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene. Dupa ce se aplica acciza actuala si cota actuala de TVA de 20%, litrul de benzina ajunge, la pompa, 5,04 lei, iar cel de motorina 5 lei.

Din ianuarie 2017, taxele ar trebui sa scada, potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, supraacciza de 7 eurocenti pe litru ar urma sa fie eliminata din acciza totala, iar cota de TVA urmeaza sa scada cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Stiri pe aceeasi tema

SALARIZARE 2016. Ordonanta privind salariile bugetarilor, publicata in Monitorul Oficial. Ce salarii vor avea profesorii si medicii

Bogdan

ANAF lanseaza in dezbatere publica noi dispozitii care vizeaza introducerea unor noi formulare pentru darea in plata

Ioana Badulescu

Proiectul de Cod Fiscal a provocat discutii aprige in Guvern. Profesiile liberale, cele mai afectate

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult