2.9 C
România
27 octombrie 2021
Gabriel Oprea
Breaking News

Acord pe noul Cod Fiscal intre partide. TVA de 20% la 1 ianuarie 2016, 19% din 2017. Supra-acciza pe carburanti si taxa pe stalp vor fi eliminate

Liderii principalelor partide politice au ajuns la un acord, joi, pe tema noului Cod Fiscal. Presedintele PSD, Liviu Dragnea a declarat, dupa discutiile purtate la Parlament, ca partidele politice au ajuns la un consens si vor colabora si pe proiectul de buget pe 2016. La randul sau, Gabriel Oprea, președintele UNPR, a declarat ca dialogul a fost „constructiv” si ca lucrurile „se armonizeaza”.

Dupa discutii, coalitia de guvernare si opozitia au cazut de comun acord ca legea privind Codul Fiscal sa ramana in aceeasi forma care a fost adoptata initial, dar o serie de prevederi sa fie aplicate etapizat, a anuntat liderul PSD, Liviu Dragnea. Astfel, TVA va scadea la 20% de la inceputul anului viitor, iar din 2017 va fi redusa la 19%. Supra-acciza pe carburanti va fi eliminata din 2017, la fel ca si taxa pe stalp, cu exceptia constructiilor speciale din Agricultura.

De asemenea, impozitul pe constructiile speciale – Taxa pe stalp – va fi eliminat din 2017, cu exceptia celui aplicat constructiilor speciale din agricultura, pentru care taxa se elimina de la 1 ianuarie 2016.

Liviu Dragnea a precizat ca, potrivit acordului dintre opozitie si putere, deficitul pentru 2016 sa fie sub 2% – „1,7 si ceva”.

„Am finalizat negocierile cu toate partidele reprezentate în Parlament. A fost o discuție bazată pe precauție și responsabilitate. Acest consens la care am ajuns era necesar pentru că avem nevoie de un Cod fiscal care să arate stabilitate și predictibilitate în mediul economic. Am urmărit ca în Legea Bugetului și prin prevederile acestui Cod fiscal să ne încadrăm sub un deficit de sub 2%”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul interimar al PSD a mai spus că noul cod va fi votat în forma aprobată de Parlament, doar că unele măsuri vor fi etapizate. TVA scade la 20% din ianuarie 2016 și la 19% din ianuarie 2017, taxa pe stâlp va fi eliminată la 1 ianuarie 2017, cu execpția construcțiilor speciale din agricultură, unde taxa va fi eliminată din 2016, iar supraacciza la carburanți va fi eliminată din ianuarie 2017. De asemenea, reducerea impzitului pe dividente de la 16% la 5% va fi făcută începând cu 2017.

„Vom colabora și pe tema bugetului de stat pe anul viitor”, a adăugat președintele interimar al PSD.

„Nu e nevoie să semnăm documente, suntem oameni responsabili, suntem transparenți”, a mai spus Liviu Dragnea, întrebat dacă reprezentanții partidelor parlamentare au semnat un acord în privința Codului fiscal.

Cel mai devreme, Codul Fiscal ar putea fi adoptat de Parlament în două săptămâni. Toate aceste discuţii şi dezbateri au apărut după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Nu a spus însă ce anume îl nemulţumeşte, cu exactitate. Administraţia Prezidenţială a precizat doar că modificările pe care Puterea vroia să le aducă Codului Fiscal nu sunt sustenabile.

Stiri pe aceeasi tema

Starea de alerta va fi declarata astazi in baza OUG 21, a anuntat premierul Ludovic Orban. Masurile vor avea caracter de obligativitate

Cristiana Petrariu Bota

Moment istoric! Papa Francisc, patriarhul ortodox Bartolomeu si liderii crestini, iudaici, budisti si musulmani ai lumii s-au rugat impreuna la Roma

Teodora Badescu

ALEGERI LOCALE IN ROMANIA, DRUMUL CATRE PRIMARIE. Iata cum se desfasoara alegerile municipale la Paris

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult