Breaking News

Acord pentru salvarea Greciei, dupa 16 ore de negocieri la Bruxelles. DECLARATII LIVE

ACORD PENTRU GRECIA! La capatul a 16 ore de negocieri intense la Bruxelles intre liderii europeni, s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Anuntul oficial a fost facut chiar la aceasta ora de liderii europeni, in cadrul unei conferinte de presa ce a urmat maratonului de discutii si negocieri. Liderii din zona euro au ajuns la o intelegere pentru salvarea Greciei, fiindu-le prezentat un proiect non-conformist si dur care se pare ca a fost acceptat. Acordul prevede un ajutor financiar pentru Grecia in schimbul reformelor. Acordul a fost votat in unanimitate de liderii europeni, insa trebuie aprobat de Parlamentul de la Atena pana miercuri si mai apoi votata de parlamentul fiecarei tari din UE.

Planul a fost votat aseara tarziu, iar in orele urmatoare Parlamentul grec va trebui sa voteze planul de masuri. Lista de cerinte a liderilor din zona euro a fost largita fata de cea initiala prezentata de premierul Alexis Tsipras, care a lasat sa se inteleaga ca doreste sa se ajunga la un compromis. Una dintre cerinte este implementarea masurilor din prezentul acord, dar si din ultimele doua acorduri.

Un acord ar insemna ca in Grecia sa intre o suma de bani, bancomatele urmand sa fie realimentate, fiind o veste buna pentru greci. Banii nu se vor simti imediat, probabil vaexista in continuare un control al capitalurilor. La nivel politic, Parlamentul de la Atena va trebui sa aprobe planul de reforme si apoi grecii vor trebui sa se tina de acest plan, in conditiile in care marea problema de pana acum intre Europa si Alexis Tsipras  a fost increderea.

Prin acest acord s-a evitat o criza profunda in Europa, pentru ca iesirea greciei din zona euro ar fi insemnat o tensiune foarte mare intre marile puteri ale Europei.

DECLARATII DUPA ACORDUL PRIVIND GRECIA (update ora 10.15)

Grecia trebuie sa-si recastige increderea partenerilor din zona euro, care va lucra cu institutiile pentru a inainta negocieri. Ministrii de finante vor discuta pentru a vedea cum sa finanteze Grecia„, a spus Donald Tusk.

„Acordul a fost laborios, dar a fost facut. Inca de la debut, CE a insistat asupra faptului ca nu vom accepta un Grexit. Suntem satisfacuti de rezultatul la care am ajuns, de acord, CE a insistat mereu sub problemele care sunt in Grecia. Grecia trebuie sa-si consolideze zona bugetara, sa faca reforme, iar grecii sa nu uite ca trebuie sa faca crestere economica si locuri de munca„, a spus Jean Claude Juncker.

Va fi stabilit un fond unde vor fi transferate bunuri care vor trebui privatizare pentru a face rost de bani, ce vor fi folositi pentru reducerea datoriei, vor fi folositi pentru recapitalizarea bancilor. Fondul va fi folosit pentru platirea ratelor de recapitalizare. 25 de miliarde de euro vor trebui pentru recapitalziare iar restul sumei vor fi folositi pentru reducerea datoriei si restul va fi dat guvernului grec pentru reforme. Dupa ce va fi votat planul in parlamentul grec va fi o intalnire in zona euro si parlamentele nationale vor vota aceste masuri. Parlamentele nationale vor analiza ce vor avea pe masa si vom avea o decizie oficiala a statelor din zona euro care va permite inceperea negocierilor oficiale. Trebuie sa vorbim despre sustenabilitatea datoriei dar acest lucru va mai dura cateva saptamani. In primele zile atentia merge catre Parlamentul grec care va trebui sa voteze propunerile, iar pana la sfarsitul saptamanii putem sa dam mandatul oficial institutiilor sa decida asupra acestui acord„, a spus presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

Premierul belgian a anunțat pe Twitter că s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei. Discuţiile de la Bruxelles pe tema Greciei au durat peste 16 ore. Au fost negocieri-maraton extrem de tensionate.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a scris luni dimineață pe Twitter un singur cuvânt: „Agreement” (Acord). Anunțul a intervenit în jurul orei 9:40, ora României, 8:40 ora Bruxelles-ului.

Anterior, presa greacă scria că Alexis Tsipras, Francois Hollande, Angela Merkel şi Donald Tusk ar fi ajuns la o soluţie de compromis, pe care o vor prezenta tuturor liderilor din zona euro.

Chiar şi aşa, mai rămân două chestiuni majore de rezolvat, a scris pe Twitter purtătorul de cuvând al premierului cipriot. Cei patru lideri au profitat de pauzele summitului pentru a purta dialoguri separat. Potrivit unor surse, citate de jurnaliştii eleni, temele de discuţie au fost legate de găsirea unor mijloace alternative de finanţare pentru Grecia, până la obţinerea unui nou împrumut prin Mecanismul European de Stabilitate. Aparent, liderii europeni par să renunţe şi la ideea unui „Grexit” temporar.

Un „Grexit” ar fi un dezastru pentru Grecia și zona euro, a afirmat luni premierul francez Manuel Valls. El a precizat că în cazul în care se va ajunge la un acord, acesta va fi supus încă de miercuri unui vot în Parlamentul francez.

Stiri pe aceeasi tema

Presedintele Iohannis, la Consiliul National al PNL: Fiti uniti, eu lupt pentru o Romanie democratica! Ieri am avut o discutie cu premierul care m-a facut sa cred ca avem un guvern irational, ireal

Ioana Badulescu

INTERVIU CU ALEX, UN ROMAN PLECAT IN LEGIUNEA STRAINA DE 6 ANI: Nu devii legionar pentru bani, este o vocatie!

Cristiana Petrariu Bota

ADUNAREA GENERALA A ONU. Trump a avertizat statele europene cu privire la dependenta de sursele de energie rusesti si a criticat OPEC, cerandu-i sa scada pretul petrolului

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult