9.1 C
România
27 noiembrie 2021
Marea Britanie declanseaza procedura de BREXIT, scrisoarea de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona ajunge astazi la Bruxelles
Externe

Acordul Brexit convenit de Theresa May cu UE nu are sprijin majoritar in Camera Comunelor. Alternative: Alegeri anticipate sau un nou referendum

BREXIT – Acordul Brexit convenit de Theresa May cu Uniunea Europeana (UE) nu are, deocamdata, sprijin majoritar in Camera Comunelor din Parlamentul britanic, astfel ca sunt aduse in discutie noi variante. In Marea Britanie urmeaza o saptamana decisiva care va elucida daca acordul Brexit convenit cu Uniunea Europeana are sprijinul Parlamentului. Au aparut si alternativele in cazul unui vot negativ – alegeri anticipate sau chiar un nou referendum.

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May a facut un apel la votarea pe 11 decembrie in Camera Comunelor a acordului negociat cu UE si acceptat de liderii celorlalte 27 de state membre.

Ea a declarat intr-un interviu cu Sunday Times ca acest acord este singurul disponibil si a respins varianta redeschiderii negocierilor sau a organizarii unui referendum.

La ora actuala acordul nu beneficiaza de sprijin majoritar in vederea ratificarii pentru ca in afara opozitiei un numar de pana la 100 de deputati ai Partidului Conservator condus de premierul May au indicat ca vor vota impotriva.

Vezi cele mai importante stiri despre Brexit

Cei mai multi opozanti Conservatori sustin ca acordul face concesii prea mari fata de UE si avertizeaza ca ar putea prelungi pe termen nedefinit o perioada de tranzitie dupa iesirea din Uniune la 29 martie 2019.

Unul dintre ministrii cabinetului May, Michael Gove, a avertizat ca Brexit insusi ar putea fi periclitat daca deputatii nu ratifica pe 11 decembrie acordul negociat cu UE.

Gove a declarat la BBC ca in cazul respingerii acordului atunci in Camera Comunelor ar putea aparea o majoritate in favoarea convocarii unui al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE.

Tranzitie nedefinita?

Separat, Partidul Laburist a anuntat ca in cazul unui vot negativ pe 11 decembrie va introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului May, ridicand perspectiva unor alegeri anticipate.

In acelasi timp Laburistii, alaturi de celelalte partide de opozitie, Partidul Nationalist Scotian, Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, vor cere premierului May sa publice integral scrisoarea pe care avocatul guvernului, Geoffrey Cox, a trimis-o cabinetului si in care acesta evalua acordul Brexit.

Potrivit lui Sunday Times, care a vazut continutul scrisorii, Cox avertizeaza ca potrivit acordului perioada de tranzitie prevazuta a se incheia pe 31 decembrie 2020 s-ar putea prelungi pe termen nedefinit, daca nu se reuseste semnarea unui acord de comert pana la acea data.

Dar toata aceasta dezbatere poate deveni irelevanta, daca UE nu accepta prelungirea termenului de 29 martie 2019 pentru iesirea Marii Britanii din Uniune.

Si toate indicatiile sunt ca cei 27 nu sunt dispusi sa accepte o prelungire sau vor accepta o prelungire foarte scurta, posibil de maximum o luna si nu pentru renegocierea acordului, caz in care are ramane varianta ratificarii acordului negociat sau iesirea fara acord, cu toate consecintele si potentialul de haos ce deriva din aceasta alternativa.

Stiri pe aceeasi tema

Planul B privind Brexit al premierului May va fi dezbatut de Parlamentul din Marea Britanie pe 29 ianuarie

Cristiana Petrariu Bota

Rusia a transmis un avertisment dupa sanctiunile impuse de UE

Cristiana Petrariu Bota

Donald Trump, un candidat cu sanse reale la presedintia SUA, cere zid la granita cu Mexic si deportarea a 11 milioane de imigranti

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult