5.9 C
România
23 septembrie 2021
Acordul UE - Canada, prea putin pentru o victorie a valorilor sociale impotriva marilor grupuri de afaceri
Externe

Acordul UE – Canada, prea putin pentru o victorie a valorilor sociale impotriva marilor grupuri de afaceri

Acordul comercial de liber schimb Uniunea Europeana-Canada a fost in semnat, in weekend, dupa saptamani de incertitudini din cauza opozitiei unei regiuni belgiene. Premierul canadian Justin Trudeau si liderii europeni au semnat tratatul CETA care va intra in vigoare mai intai partial, la inceputul anului 2017, cu renuntarea la principalele taxe vamale. Semnarea acordului a devenit posibila dupa ce parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat unda verde, la sfarsitul saptamanii trecute, initial blocand intreg procesul cu cateva zile inaintea incheierii. Iata ce scrie presa internationala despre acordul CETA.

Presa canadiana saluta parafarea acordului de liber schimb UE – Canada, iar europeana vorbeste si despre lectiile pe care Uniunea trebuie sa le invete dupa toata aventura din ultimele saptamani. Pentru ziarul belgian Le Vif / L’Express, concesiile obtinute de valoni sunt mai degraba simbolice.

„E adevarat, castigurile legate de Curtile de Arbitraj in litigiile dintre marile companii si state salveaza sistemele noastre judiciare democratice si elimina structurile paralele care pot demantela parti ale legislatiei noastre in interesul marilor companii. Dar e prea putin pentru a spune ca este o victorie a valorilor sociale impotriva marilor grupuri de afaceri. In agricultura, de asemenea, progresul este notabil, dar protejarea agriculturii de calitate era deja inclusa in tratat (cum ar fi cazul carnii de vita cu hormoni sau denumirile protejate). Asa ca cele doua trofee sunt mai degraba simbolice, si nu vor schimba modul in care functioneaza lumea”, noteaza Le Vif.

Ziarul canadian The Globe and Mail scrie ca semnarea tratatului este o victorie de prestigiu pentru Canada.

„Canada a dovedit ca este un partener comercial de incredere. O reputatie care ne va asigura dividende in viitor. … Canada a dovedit ca poate negocia, prin prezentarea unei pozitii unificate si coerente, in ciuda reticentei unor provincii, a anumitor sectoare economice si grupuri de interese”, scrie publicatia canadiana.

Pentru cotidianul spaniol El Pais, „prima lectie care se poate trage din acest episod este nevoia de a actiona pro-activ si nu pasiv. Mai ales atunci cand populistii exploateaza victimele globalizarii si excesele de austeritate. Cealalta lectie consta in nevoia de a gandi solutii pentru a face Uniunea guvernabila si pentru a evita aceasta contradictie: ca o minoritate de 3,5 milioane de cetateni sa blocheze vointa a 508 milioane – cu toate ca aceasta atitudine este determinata mai mult de politica interna decat de ??politica europeana. Tocmai din acest motiv – si pentru ca astfel de situatii ar putea deveni tot mai frecvente, trebuie gasit un raspuns juridic si politic cu valabilitate generala”.

Stiri pe aceeasi tema

Acord intre Marea Britanie si UE dupa Brexit, anunta presedintele Macron

Ioana Badulescu

Atentat cu bomba in Turcia, in provincia Mardin. Cel putin patru morti

Cristiana Petrariu Bota

Guvernul din Marea Britanie a demarat, astazi, testarea sistemului de inregistrare a statutului de rezident pentru cetatenii UE care vor sa ramana in UK dupa Brexit

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult