ACTIVITATI INDEPENDENTE – Ministerul Finantelor a anuntat ca va modifica baza de calcul a CAS si CASS pentru persoanele care inregistreaza venituri din activitati independente, modificare este prevazuta in proiectul de modificare al Codului Fiscal. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, joi, ca pentru persoanele cu venituri din activitati independente, CAS-ul se va calcula la nivelul salariului minim pe economie.
Astfel, persoanele cu venituri din activitati independente, precum medici, avocati, ziaristi sau artisti, vor plati contributii pentru asigurari sociale la nivelul salariului minim pe economie, si nu raportat la sumele obtinute.
„O altă măsură din Codul Fiscal: românii care desfășoară activități independente, de exemplu medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc. nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a declarat ministrul Fianntelor, in sedinta de Guvern.
Iata si precizarile oferite ulterior de Guvern: „Modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS, în sensul că persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri, nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat. Astfel, baza de calcul a CAS va fi venitul ales, care este cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul al CASS va fi salariul minim brut pe țară„.
„Domnule prim-ministru, am să mă axez pe măsuri, prezentându-le cât mai scurt posibil. Am să încep cu una dintre cele mai importante măsuri: scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru alte venituri cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole. Astfel, avem astăzi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt zece milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti astfel un impozit mai mic pe dobânzi. Sunt peste 250 de mii de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500 de mii de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști. Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute„, a mai declarat ministrul Finantelor in debutul sedintei de Guvern de ieri.
Urmareste-ne si in social-media
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.
Iti recomandam si: Taxa de solidaritate devine „contributia asiguratoare pentru munca” si se majoreaza la 2,25%
Revolutie fiscala! Guvernul a anuntat modificarile din Codul Fiscal: Salariul minim brut creste la 1.900 lei, noi modificari la pensii, taxa de solidaritate, indemnizatia de crestere a copilului si CAS – CASS
Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri in loc de actualul impozit de 16% din profit