Actorul Vladimir Gaitan a murit marti, la varsta de 73 de ani. Actorul Valentin Teodosiu a declarat marti, ca Vladimir Gaitan si-a dorit, ca toti actorii de altfel, sa joace pana in ultima secunda si, daca se poate, sa moara pe scena, in glorie.
Prieten al actorului Vladimir Gaitan, Teodosiu a marturisit ca nu a mai putut sa vorbeasca cu Gaitan deoarece acesta era bolnav – avea cancer limfatic – si nu s-au mai putut intalni.
Dealtfel, informatia mortii actorului Vladimir Gaitan a fost postata pe Facebook de actorul Vlad Radescu.
„Vladimir Gaitan a trecut dincolo si a lasat teatrul si filmul romanesc, pe noi toti, mult mai singuri… Condoleante familiei care trece prin momente atat de grele. Adio, Dutu!”, a scris Vlad Radescu pe pagina sa de socializare.
“Eu stiu doar cat a suferit, nu cat a reusit sa lupte cu boala, pentru ca a suferit si a luptat o viata, peste 35 de ani a luptat cu boala necrutatoare – cancerul limfatic. Si-a dorit sa traiasca, si-a dorit sa revina pe scena, dar, cam de un an, un an si ceva, nu am mai vorbit cu el, pentru ca ne-a despartit viata, faptul ca nu a mai jucat; noi am jucat impreuna peste 16 ani piesa “Poker” la Teatrul de Comedie, cu George Mihaita, Simona Stoicescu si cu mine, o piesa care s-a jucat cu casa inchisa, un mare succes. La un moment dat, cand a spus ca nu mai poate sa joace, sa nu-l mai programeze la spectacole, a spus ca totusi “Poker”-ul poate sa-l joace, pentru ca-i este mai usor. Si-a dorit, ca noi toti, ca toti actorii, sa joace pana in ultima secunda, daca se poate sa moara pe scena, in glorie”, a spus Valentin Teodosiu.
Teodosiu a precizat ca fostul sau coleg era un om dur, aceasta venind din profesionalismul cu care era obisnuit.
“Ca om era putin cam dur, asta venea din seriozitate, din profesionalism, care era uneori prea exagerat. Dar era un om bun, incuraja talentele. Era putin cam dur, spunea lucrurilor pe nume – asta nu stiu cat este de bine – dar din punct de vedere profesional era bine, pentru ca spunea ce simtea si ce credea si nu accepta de la colegi, mai tineri sau mai batrani, intarzieri sau alte chestii. Era dur si probabil ca avea dreptate”, a afirmat actorul, citat de Agerpres.
El a amintit ca Vladimir Gaitan are o familie frumoasa, baiatul sau, care traieste la Londra, incercand sa-l duca pentru tratamente la medicii de acolo.
“Are o familie frumoasa, un baiat care traieste la Londra si care a vrut sa-l ia acolo, crezand ca poate sa faca cine stie ce minuni medicina londoneza. Nu-i asa, si noi avem medicii nostri, mari si a preferat sa ramana aici. Dar sigur ca boala i-a evoluat, i-a produs necazuri si apar alte boli care deriva din boala initiala. Stiu ca s-a chinuit enorm, din pacate. El se pare ca a contactat boala dupa accidentul de la Cernobil, cand se afla la mare. El a banuit ca la mare a contactat acest cancer limfatic”, a mai spus Valentin Teodosiu.
Suferea de cancer de la 40 de ani
Nu degeaba a jucat in “Supravietuitorul” al lui Sergiu Nicolaescu, caci titlul filmului i se potriveste manusa. In urma cu peste 30 de ani, Vladmir Gaitan a fost diagnosticat cu o forma de cancer al sangelui, iar de atunci fiecare zi traita a fost o lupta castigata.
Marele actor a dus ani la rand pe picioare o boala cumplita si imprevizibila. In revista “Taifasuri”, Gaitan povestea, anii trecuti, cum a aflat despre teribila maladie.
“Am invitat o doamna doctor la un spectacol de-al meu, iar aceasta a fost foarte intrigata de roseata nefireasca a fetei mele. Dupa reprezentatie m-a invitat sa fac niste analize la spital si, din pacate, temerile sale s-au adeverit. Aveam 40 de ani atunci. Eram un barbat in putere, incalecam in galop calul. A fost ingrozitor, dar pana la urma m-am resemnat cu ideea si am incercat sa supravietuiesc. Doctorii imi mai dadeau doar zece ani, iar eu am fost un obraznic si m-am incapatanat sa traiesc. Aceasta boala mi-a interzis orice miscare sportiva grea, mi-a oprit bucuria de a juca tenis si de a calari. Am ramas cu drumetiile si cu inotul. In fiecare dimineata noptiera mea se goleste de cate cinci-sase pastile. Policitemia vera (asa se numeste boala) a fost declansata de radiatiile de la Cernobil sau de o disfunctie provocata de acestea. Maduva spinarii produce mai multe globule rosii decat albe, iar sangele este foarte gros si pericolul unui accident vascular este iminent. Medicatia trebuie sa-l fluidizeze cat mai mult ca sa nu ajung acolo”, povestea Gaitan.
Cine a fost Vladimir Gaitan
Actorul Vladimir Gaitan s-a nascut la 2 februarie 1947, la Suceava. A absolvit in 1970 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie, clasa prof. George Carabin si Elena Negreanu, potrivit site-ului Teatrului de Comedie, www.comedie.ro.
A debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile in piese ca ″Mutter Courage″ de Bertholt Brecht (1972), ″Trei surori″ de A.P. Cehov (1975), ″12 oameni furiosi″ de Reginald Rose (1977), ″Cinema″ de Jean Anouilh (1979), ″Pierrot″ de Moliere (1980), ″Turnul de fildes″ de Viktor Rozov (1981).
A ramas fidel acestui teatru si dupa 1990, jucand in piesele ″Amphitrion″ de Moliere, ″Fuga″ de Mihail Burgakov, ″Anna Karenina″ de L.N. Tolstoi, ″…escu″ de Tudor Musatescu, ″Poker″ de Adrian Lustig, ″Soare pentru doi″ de Pierre Sauvil, ″Revizorul″ de N.V. Gogol, ″Pescarusul″ de A.P. Cehov. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti (1994-1996).
De asemenea, a jucat si pe scena Teatrului ″Nottara″, in piese precum ″Intalnire la Sunles″ de Jean Anouilh, regia Geo Saizescu (1994), ″Ingeri in America″ de Tony Kushner, regia Theodor Cristian Popescu (1998), precizeaza site-ul Teatrului de Comedie. In 2001 a devenit director al Teatrului ″Nottara″ (13 februarie-20 iunie).
A debutat in cinematografie in 1969, in perioada studentiei, in filmul ″Reconstituirea″, in regia lui Lucian Pintilie. Au urmat roluri in numeroase filme precum: ″Caldura″, regia Serban Creanga (1969), ″Puterea si adevarul″, regia Manole Marcus (1971), ″Sageata capitanului Ion, regia Aurel Miheles (1972), ″Ceata″, regia Vladimir Popescu-Doreanu (1973), ″Pe aici nu se trece!″, regia Doru Nastase (1975), ″Din nou impreuna″, regia George Cornea (1978), ″Napasta″, regia Alexa Visarion (1982), ″Zbor periculos″, regia Francisc Munteanu (1984), ″Omul cu cercel de aur″, regia Joachim Hassler (1984), ″Intunecare″, regia Alexandru Tatos (1985), ″Racolarea″, regia George Cornea (1985), ″Secretul lui Nemesis″, regia Geo Saizescu (1986), ″Omul zilei″, regia Dan Pita (1997), ″Musafirul de duminica″ de Petre Ispas, regia Nae Cosmescu (1979), ″Roberta″, regia Valentin Hotea (2000), ″Detectiv fara voie″, regia Silviu Jicman (2002).
O colaborare indelungata a avut cu regizorul Sergiu Nicolaescu, acesta distribuindu-l in multe dintre filmele realizate: ‴Zile fierbinti″ (1975), ″Accident″ (1976), ″Pentru patrie″ (1977), ″Ultima noapte de dragoste″ (1979), ″Duelul″ (1981), ″Intalnirea″ (1982), ″Wilhelm Cuceritorul″, co-productie franco-romana (1982), ″Noi, cei din linia intai″ (1985), ″Francois Villon – poetul vagabond″ (1987), ″Mircea″ (1988), ″Coroana de foc (1990), ″Oglinda – Inceputul adevarului″ (1993), ″15″ (2005), ″Goldberg – Supravietuitorul″ (2008), ″Poker″ (2010).
A avut numeroase roluri si in spectacole de teatru TV sau radiofonic.
A jucat in seriale si telenovele romanesti: ″Roberta″, ″Casatorie imposibila″, ″Daria, iubirea mea″, ″Cu un pas inainte″, ″Inima de tigan″, ″State de Romania – Student la Sorbona″.
Vladimir Gaitan a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national Serviciul Credincios in grad de Cavaler, alaturi de alti actori, ″pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc, cu prilejul implinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National din Bucuresti″.
In 2007, la implinirea varstei de 60 de ani, a jucat, alaturi de fiica sa, Gloria, pe scena Teatrului de Comedie, in ″Soare pentru doi″, spectacolul de debut al acesteia, la acea vreme studenta in anul IV la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Tatal si fiica au fost pentru prima data impreuna pe o scena profesionista, jucand rolurile de tata si, respectiv, fiica in spectacolul regizat de Alice Barb, pe textul lui Pierre Sauvil.
La 7 mai 2015, actorul Vladimir Gaitan si-a lansat, la Biblioteca Centrala Universitara din Iasi, volumul “Zig zag prin alfabetul vietii”, eveniment care se inscrie in cadrul manifestarilor organizate in cadrul celei de-a sasea editii a Serilor Filmului Romanesc Timpul.
La 27 martie 2018, in cadrul galei premiilor Galei Gopo 2018, actorului Vladimir Gaitan i-a fost decernat premiul pentru intreaga activitate.
Vladimir Gaitan a fost prezent, la 23 iulie 2018, la Cinema “Amza Pellea” din Rasnov, la prezentarea filmului “Reconstituirea”, regia Lucian Pintilie, o proiectie speciala in Festivalul de Film si Istorii Rasnov la 50 de ani de la inceperea filmarilor. A vorbit cu acest prilej despre ceea ce el a numit ″sansa″ de a fi lucrat cu marele regizor Lucian Pintilie la pelicula ″Reconstituirea″.
″Filmele noastre istorice sunt niste basme frumoase″ sintetiza, la 9 august 2018, marele actor cu prilejul dezbaterii organizate la cea de-a doua editie a proiectului “Filmul si Literatura”, la Muzeul National al Literaturii Romane.
La 6 ianuarie 2019, Teatrul de Comedie a sarbatorit, la Sala Radu Beligan, 58 de ani de la infiintare, evenimentul fiind deschis cu un omagiu adus actorilor Virginia Mirea si Vladimir Gaitan, “artisti care au contribuit constant la notorietatea acestui teatru”.