Olga Tudorache, doamna teatrului romanesc, a fost transferata in stare grava la sectia de terapie intensiva a Spitalului Elias
Social

Actrita Olga Tudorache a murit, noaptea trecuta, la Spitalul Elias din Bucuresti

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit noaptea trecuta la Spitalul Elias din Bucuresti. Anunţul a fost făcut de reprezentantii Spitalului Elias, dar si pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop. Olga Tudorache fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

”Decesul a avut loc noaptea trecută, după o lungă suferință. Chiar eu m-am ocupat de transferul ei la Elias, sunt îndurerată” – a spus Monica Pop.

„Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!„, a scris Călinescu.

Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, dar şi formând generaţii de actori, în anii în care a fost profesor universitar.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Actriţa a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din ”David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din ”Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, ”Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană ”Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din ”Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din ”Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din ”Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: ”Directorul nostru” (1955), ”Haiducii” (1960), ”Tudor” (1962), ”Răpirea fecioarelor” (1967), ”Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Domnişoara Aurica” (1986), ”Tusea şi Junghiul” (1990) şi ”Drumul câinilor” (1991).

Stiri pe aceeasi tema

Florin Susanu ramane inca o luna la conducerea Tarom

Ioana Badulescu

Planorul disparut n-a fost gasit nici dupa 5 zile

Cristiana Petrariu Bota

Legislatia achizitiilor publice a fost modificata de Guvern. Se vor putea incheia contracte fara publicarea prealabila in SEAP a anuntului si documentatiei

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult