Ministerul Educatiei
ExameneSocial

ADMITERE LICEU 2019. Brosura cu locurile disponibile in clasa a IX-a va ajunge in scoli pana vineri

ADMITERE LICEU 2019. Ministerul Educatiei a anuntat ca brosura cu locurile disponibile in clasa a IX-a va ajunge in scoli pana vineri, desi mai sunt doar doua saptamani pana la admiterea la liceu. Ministerul Educatiei a explicat ca inscrierea candidatilor pentru Evaluarea Nationala se face de catre secretarii unitatilor de invatamant, pe baza evidentelor scolii si nu se va fi utilizata o cerere-tip pentru inscriere.

Ministerul a informat Federatia Asociatiilor de Parinti ca brosura cu locurile disponibile in clasa a IX-a va ajunge in scoli pana vineri. Presedinta Coalitiei pentru Educatie, Daniela Visoianu, a declarat la RFI ca de vina pentru aceasta situatie este ministrul Educatiei, caruia parinti si profesori ii cer demisia. Experta adauga ca absolventii de gimnaziu trebuie sa fie constienti ca nota pe care o vor lua in zilele urmatoare nu este definitorie pentru viata lor. Si ca profesorii ar trebui eventual sa isi ceara scuze pentru ca „noi, ca adulti, nu suntem in stare sa facem lucruri mai bune” pentru elevii de azi.

RFI: Cine e de vina pentru situatia in care ne aflam?

Daniela Visoianu: De data aceasta este de vina ministrul, in sensul in care decizia din martie de a schimba planul de scolarizare stabilit acum un an pentru anul scolar 2019 – 2020 ar fi trebuit sa aiba in spate situatii foarte clare pentru fiecare judet. In fapt, ceea ce am constat este ca numarul de locuri pentru invatamantul liceal, cele 134.000, ar fi, teoretic, suficiente pentru absolvetii de clasa a VIII-a de anul acesta, in sensul in care ar sta in media de copii care au luat cel putin 5 la examenul de evaluare nationala in ultimii ani in Romania. Asta este o greseala pe care continuam sa o facem in politicile publice din Romania, sa consideram ca undeva de la centru, din minister, se pot rezolva si adresa toate problemele locale de la nivel judetean. Aceste cifre stabilite la nivel national, care spun ca atatia copii au luat la evaluarea nationala peste 5, avem cu 6.000 de locuri mai mult pentru ei, or sa isi gaseasca toti loc in licee sau in scolile profesionale portivit cu aceste rezultate. Dar aceste cifre nationale pana la nivel judetean ar fi trebuit sa apara ceea ce nu se intampla inca in Romania, o politica descentralizata de adaptare la nivel local. In fapt, inspectorii scolari judeteni au protejat catedrele profesorilor din liceele teoretice din resedintele de judet. Era natural sa se intample lucrul acesta. Asta ar fi trebuit sa anticipeze ministrul.

„Suntem in cel mai prost moment pentru modul in care ne raportam la ce inseamna invatamant obligatoriu si ce inseamna aceasta alegere de clasa a IX-a. Toti copiii au acum un fel de bau-bau. Tot sistemul este isterizat ca daca nu va avea note de nu stiu ce fel la evaluarea nationala o sa ajunga la profesionala si este nenorocit pe viata. Este o greseala fundamentala pentru ca o parte din deruta in care se afla tanara generatie se leaga de faptul ca ei nu au identitate profesionala. Ei termina invatamantul obligatoriu fara sa stie cine sunt, la ce sunt buni, cum se recomanda profesional, care este meseria care ii recomanda, ce stiu sa faca cu mainile lor, cu mintea lor, autonom, cum isi pot stabili obiective. (…)”, a adaugat Daniela Visoianu la RFI.

Inspectoratul Scolar Bucuresti a publicat online brosura de admitere la liceu pentru Capitala cu aproape o luna intarziere. Elevii si profesorii din celelalte judete inca asteapta publicarea brosurii.

Brosura de admitere la liceu si scoala profesionala 2019 cuprinde informatii esentiale pentru elevii de clasa a VIII-a: cate clase de Informatica, Stiinte ale naturii, Filologie, Stiinte Sociale etc., care este numarul de locuri pe care vor concurav elevii la fiecare liceu in parte, care a fost ultima medie de intrare anul trecut la fiecare clasa, pe fiecare filiera si care sunt scolile profesionale duale unde se pot inscrie.

Absolventii de clasa a VIII-a termina scoala vineri, 7 iunie, si au mai putin de doua saptamani pana la sustinerea examenelor.

Interviul integral poate fi ascultat pe site-ul RFI

Articole asemănătoare

Ministerul Educatiei incepe evidenta centralizata a diplomelor si certificatelor din sistemul preuniversitar

Teodora Badescu

George Orbean, desemnat presedinte director general al TVR. Parlamentul a validat noul CA al TVR

Lucy Ionesco

Maternitatea Giulesti ramane inchisa. Intre timp, numarul bebelusilor infectati cu stafilococ auriu a crescut la 45

Ioana Badulescu