Adrian Nastase s-a aflat, luni, la Brasov, unde a participat la comemorarea lui Nicolae Titulescu. La mormantul lui Nicolae Titulescu, o ceremonie prin care Ministerul Afacerilor Externe, Prefectura Brasov si Fundatia Europeana Titulescu au marcat amintirea marelui diplomat roman.”A-l evoca pe Nicolae Titulescu inseamna sa strabatem lectiile de demnitate nationala pe care acesta le-a daruit Romaniei moderne. ”Orator al pacii, Titulescu a facut mereu apel la ratiune si la responsabilitate”, a spus Adrian Nastase. Va prezentam mai jos discursul rostit cu acest prilej de fostul premier, Adrian Nastase.
“Doamnelor și domnilor,
Nicolae Titulescu a trecut în nefiinţă şi a devenit nemuritor într-o zi de martie. În 1941. Tot într-o zi de martie s-a născut. În urmă cu 133 de ani. Noi însă continuăm să vorbim despre el la timpul prezent. Ca în fiecare an, ne aflăm aici pentru a onora memoria unui român care și-a dedicat întreaga viață țării sale.
Am deschis din nou – pentru a câta oară? – paginile celebrului său discurs „Ordinea în gândire”.
„Astăzi – afirma el la 27 iunie 1937 – … un val de oboseală a pus stăpânire pe spiritele noastre în asemenea măsură, încât ziua de mâine nu mai reprezintă pentru noi o promisiune, ci o scadenţă ai cărei debitori vom fi. De unde provine această stare actuală de spirit; ce trebuie să facem pentru ca ea să dispară?”. La aceste întrebări, nu s-au găsit încă cele mai bune răspunsuri.
A-l evoca pe Nicolae Titulescu înseamnă să străbatem lecțiile de demnitate națională pe care acesta le-a dăruit României moderne. ”Orator al păcii”, Titulescu a făcut mereu apel la rațiune și la responsabilitate.
În cartea sa, intitulată „Politica externă a României”, scrisă, cu multă amărăciune, după excluderea sa din guvernul Tătărescu, în 29 august 1936, Titulescu preciza că studiul pe care îl pregătește „trebuie să se intemeieze pe ideea că în ziua de azi nimic nu este local sau chiar continental, ci totul este de interes mondial”. Acum aproape 80 de ani!
Găsim într-o asemenea gândire deopotrivă vocaţia şi mesajul contemporanului nostru, dar şi ale vizionarului.
Îl preţuim pe Titulescu pentru înţelepciunea cu care a conjugat convergent şi statornic termenii românitate şi europenism, îl preţuim pentru raţionalitatea şi modernitatea angajamentului şi a demersului său ideatic şi pragmatic, politic şi diplomatic.
„… Naționalismul românesc – spunea el – este pentru mine o dogmă, atât în interiorul tării, cât și în afară. De aceea, cer ca nimeni din afara țării să nu se amestece în treburile noastre interne și ca principiile directoare ale politicii noastre interne să fie pur românești”.
Fundația Europeană Titulescu își continuă misiunea pe care și-a asumat-o cu mai bine de două decenii în urmă (ieri, s-au implinit 24 de ani!), anume aceea de a duce mai departe idealurile și valorile pe care Nicolae Titulescu le-a transmis posterității.
În noiembrie 2013, un bust al marelui diplomat a fost dezvelit la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.
Fundația a continuat publicarea operei politico-diplomatice a lui Titulescu, prin apariția celui de-al doilea volum de Corespondență, în 2013.
La Casa Titulescu, au fost lansate noi proiecte prin care intenționăm să dezvoltăm dimensiunea de think tank modern a fundației, conectat la actualitatea lumii internaționale.
Cel mai recent îl reprezintă lansarea unui curs intitulat ”România în noua configurație mondială”, care se adresează studenților și masteranzilor și care urmărește să ofere participanților o perspectivă analitică privind conjunctura și principalii actori din cadrul relațiilor internaționale, obiectivele politicii externe românești, precum și poziția României în noul context geopolitic al secolului XXI.
Nicolae Titulescu a lăsat o moştenire ale cărei valori fundaţia care îi poartă numele este mândră să le transmită mai departe, generaţiilor viitoare.
Într-una dintre confesiunile sale, el spunea: „Şi chiar de nu voi fi un far, ci candelă, ajunge. Şi chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, căci am aprins lumina.”
Este privilegiul nostru, al celor care îl preţuim pe Titulescu, să medităm măcar o clipă sub lumina pe care el ne-a dăruit-o şi să veghem ca ea să nu se stingă niciodată.
Brașov, 16 martie 2015″