11.4 C
România
28 octombrie 2021
Adrian Sarbu, arestat pentru 30 de zile. Vezi ce acuzatii i se aduc
Social

Adrian Sarbu, Orlando Nicoara si alte persoane din Mediafax Group, trimise in judecata pentru evaziune fiscala

Adrian Sarbu, Orlando Nicoara si alte persoane din Mediafax Group au fost trimise in judecata in principal pentru evaziune fiscala, informeaza HotNews.ro, care citeaza Parchetul General. Masura vine la un an de cand s-a declansat urmarirea penala in cazul lui Adrian Sarbu, proprietarul Mediafax Group, care a fost arestat preventiv la acea vreme si eliberat cateva luni mai tarziu si plasat sub control judiciar. Procurorii sustin ca societatile din Mediafax Group au folosit un sistem de salarizare in asa fel incat era eludata plata taxelor datorate la bugetul de stat.

Astfel, Adrian Sarbu, Mediafax Group, Orlando Nicoara, fost director general Mediafax, Cosmina Noaghea, fosta sefa Publimedia si mai multe alte persoane, inclusiv din fosta conducere a grupului, au fost trimise in judecata, in principal pentru evaziune fiscala, dar au mai fost formulate si alte acuzatii.

Potrivit procurorilor, in perioada 2006 – 2014, in cadrul societatilor din grupul Mediafax, detinute direct sau indirect de Adrian Sarbu, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale partial in baza unui contract de munca, si partial in baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind esafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

„Prin intreaga activitate infractionala derulata de inculpatul Sarbu Adrian in nume individual dar si prin intermediul firmelor pe care le controla si, totodata, in contextul reciclarii unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului se cifreaza la valoarea de 61.588.159 lei, reprezentand cca. 14 milioane de euro”, precizeaza procurorii.

„Din probele administrate in cauza a rezultat ca administratorii, directorii generali si directorii financiari ai societatilor Publimedia International SA, Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SA, au actionat ca urmare a solicitarilor permanente ale inculpatului Sarbu Adrian, proprietar al acestor societati, de identificare a unor modalitati concrete de evitare a platii taxelor datorate statului, solicitari adresate in contextul in care ‘legea nescrisa’ a grupului a fost aceea de a nu se plati taxe”, se mai precizeaza in comunicatul PG.

De asemenea, Adrian Sirbu este acuzat ca in perioada 9.12.2009 – 23.06.2014, a ascuns obtinerea, in calitate de persoana fizica, a unor venituri realizate in urma unor tranzactii cu grupul CME, sustragandu-se astfel de la indeplinirea obligatiilor fiscale, bugetul consolidat al statului fiind prejudiciat cu suma totala de 11.255.092 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand: Sarbu Adrian, Nicoara Ilie Orlando, Petrovici Liana, Chis Gheorghe Dragos.

In cazul lui Sarbu Adrian, sechestrul a fost aplicat asupra unor imobile situate in Franta, identificarea acestora facandu-se cu sprijinul Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei.

Persoanele si motivele pentru care au fost trimise in judecata:

SARBU ADRIAN sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala, instigare la delapidare si spalare de bani;

SC MEDIAFAX GROUP SA (in insolventa) sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala;

GRIGORUTA ROXANA DORINA (fost administrator al SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL) sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si delapidare;

BALAN EUGENIA (fost administrator al SC Mediafax Group SA),

NOAGHEA COSMINA IOANA (fost director general in cadrul SC Publimedia International SA),

NICOARA ILIE ORLANDO (fost director general in cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL),

DINU SORIN NICOLAE (fost director financiar in cadrul SC Publimedia International SA si SC Mediafax Group SA),

COZAC DANIELA REGHINA (fost director financiar in cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA si Apropo Media SRL), sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani;

GRADINARU GHEORGHE (director general in cadrul SC Teleferic Prahova SA) sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani;

PETROVICI LIANA (avocat) sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani;

HIS GHEORGHE DRAGOS (avocat) sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Dosarul a fost trimis, spre solutionare, Curtii de Apel Bucuresti.

Stiri pe aceeasi tema

Ministerul Educatiei, precizari privind data preconizata a examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala

Cristiana Petrariu Bota

LOTO 6 DIN 49 LIVE ONLINE 29 OCTOMBRIE 2017. Premiile de la JOKER si 6 DIN 49 ne pot face milionari in lei

Delia Ion

Legea privind venitul minim de insertie, publicata pe site-ul Ministerului Muncii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult