14.2 C
România
19 octombrie 2021
SRI
Social

Adrian Tutuianu, dezvaluiri despre Ghita, generalul Coldea si sistemul SRI

Seful Comisiei de Control a SRI, Adrian Tutuianu, a facut o serie de dezvaluiri, in emisiunea Sinteza Zilei a lui Mihai Gadea, despre cine este cu adevarat Sebastian Ghita, cum a ajuns in cercul zero al celor mai puternici oameni ai tarii, dar si despre relatia sa cu generalul Coldea si cu Laura Kovesi.

Tutuianu a explicat ca, din cate stie, nu au mai avut loc audieri atat de lungi in comisia SRI, cum au fost cele de miercuri, in care a fost audiata conducerea SRI.

„Am inceput la ora 11:00, am incheiat pe la ora 18:00 si inca o conferinta de presa, de aproximativ o ora. Eu am fost parlamentar in perioada 2008 – 2012, nu am facut parte din aceasta comisie, stiu ca au mai existat audieri, de-a lungul timpului, dar se pare ca o audiere atat de lunga nu a mai fost. Cel putin in ultimii ani.”

Adrian Tutuianu a explicat ca a adresat mai multe intrebari conducerii SRI, referitoare la Sebastian Ghita, Florian Coldea dar si sistemul SRI si a propus realizarea unui cod deontologic, pentru a stabili cat de departe se poate merge cu anumite relatii.

Seful comisiei de control SRI a dat detalii despre Sebastian Ghita si de ce era atat de important pentru serviciul de informatii:

„Am intrebat si eu ce calitate a avut, de ce a fost prezent in anumite locatii. Pentru perioada 2012 – 2016, raspunsul a fost mai usor, pentru ca domnul Ghita a fost secretar al acestei comisii si a fost prezent si in anumite momente publice. Am intrebat si eu in ce calitate a fost anterior de anul 2012. Am primit doua raspunsuri de tipul – nu a fost acoperit – si a doua – a fost prezent in calitate de persoana care avea informatii cu relevanta pentru securitatea nationala – asta mi s-a spus si mie.”

Totusi, Tutuianu a recunoscut ca nu stie daca Sebastian Ghita avea contracte incheiate cu Serviciul Roman de Informatii:

„Nu este foarte clar daca avea si contracte cu SRI, nu am intrat in aceasta discutie. Dar aceasta tema a creat si o problema majora SRI, mai ales la nivel de imagine. Va fi greu de recuperat si reparat aceasta imagine. Pe de alta parte, cred ca daca nu avem o norma interna care sa sanctioneze acest tip de comportament, eu am folosit expresia – la limita deontologiei profesionale – nu mi se pare normal sa existe relatii stranse de acet tip intre cel care controleaza si cel care este controlat. Cred ca trebuie sa existe o raportare corecta.”

Stiri pe aceeasi tema

Romania trece in al doilea scenariu de raspuns la coronavirus, tara noastra are 29 de cazuri de infectare confirmate

Cristiana Petrariu Bota

Procurorul general: Modificarile la Legile Justitiei vor bulversa in mod sigur Justitia

Cristiana Petrariu Bota

Romania pregateste un spital militar de campanie la Institutul Ana Aslan Otopeni pentru persoanele infectate cu coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult