0.4 C
România
25 noiembrie 2020
Adunare Nationala la Chisinau pentru unirea Rep. Moldova cu Romania
Externe

Adunare Nationala la Chisinau pentru unirea Rep. Moldova cu Romania

In Piata Marii Adunari Nationale de la Chisinau va avea loc, duminica, o manifestatie pentru unirea Republicii Moldova cu Romania. Basarabenii sunt chemati in centrul Chisinaului pentru a vota o rezolutie privind unirea Republicii Moldova cu Romania. „Doar uniti putem face fata provocarilor viitorului, putem trai mai bine la noi in tara”, sustin organizatorii.

Manifestatia este organizata de Platforma Unionista Actiunea 2012, in colaborare cu Tinerii Moldovei si mai multe organizatii grupate in Blocul Unitatii Nationale.

”Toti unionistii, toti cei care doresc sa-si vada tara reintregita, au datoria sa se afle in acea zi in Piata Marii Adunari Nationale pentru a cere Unirea Romaniei cu Republica Moldova. Doar uniti putem face fata provocarilor viitorului, putem trai mai bine la noi in tara, ne putem bucura de o tara mare, fara granite interne, fara oprelisti, cu un destin comun si prosper pentru toti romanii”, se arata in apelul organizatorilor.

Vezi si: Republica Moldova, lectia Ucraina si pericolul Rusiei lui Putin. DW explica minciuna neutralitatii din Constitutia Moldovei

Evenimentul va avea loc in spatiul in care au fost organizate si celelalte trei Mari Adunari Nationale, din 1989, 1990 si 1991, la care s-au luat decizii importante pentru teritoriul cuprins intre Prut si Nistru in urma destramarii URSS.

”Prin intermediul Marilor Adunari Nationale au fost luate decizii istorice referitoare la limba oficiala, denumirea statului si independenta. Acum este momentul ca toti cei care ies in strada sa ceara urgentarea Reunirii”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentant al Blocului Unitatii Nationale.

Platforma Unionista Actiunea 2012 a organizat in ultimele luni mai multe actiuni la Chisinau pentru a cere unirea cu Romania, la care au participat zeci de mii de oameni. Un miting de amploare a avut loc la 16 mai, la 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus, aproximativ 25.000 de persoane cerand atunci unirea cu Romania, ca solutie la problemele sociale din Republica Moldova, si denuntand anexarea Moldovei de Est in 1812.

Tot la 16 mai, membrii organizatiilor unioniste au lansat o campanie de colectare a semnaturilor in problema unirii si au anuntat organizarea, la 5 iulie, a unei Mari Adunari Nationale. In acelasi timp, a fost constituit Blocul Unitatii Nationale, din care fac parte 22 de entitati neguvernamentale, printre care Platforma Unionista Actiunea 2012, Miscarea Civica Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova, Asociatia Fostilor Detinuti si Victime ale Represiunilor din Moldova.

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Theresa May: Migrantii din UE nu vor mai avea prioritate dupa Brexit. O Carte Alba a migratiei va fi publicata in aceasta toamna

Ioana Badulescu

Donald Trump, dupa ce a folosit termenul „tari de rahat” cu referire la state din Africa: Statele Unite ii respecta profund pe africani

Ioana Badulescu

Cabinetul premierului Marii Britanii l-a confundat pe Iohannis cu Ciolos

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult