Alegeri

AEP a trimis catre MAE localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a transmis, Ministerului Afacerilor Externe propunerile privind localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare si numarul acestora.

Conform unui comunicat al AEP, legea nr. 208/2015 prevede la art. 23 alin. (1) – (4) ca in statele unde isi au sediile misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza, de regula, in sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, sectiilor consulare, daca acestea functioneaza in sedii diferite si institutelor culturale, una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care voteaza in strainatate.

Cu acordul autoritatilor din tara respectiva pot fi organizate sectii de votare si in alte locuri decat cele prevazute.

De asemenea, pot fi organizate, cu acordul autoritatilor din tara respectiva, sectii de votare pentru localitatile sau grupurile de localitati in care au optat sa voteze cel putin 100 de alegatori, iar Autoritatea Electorala Permanenta comunica cel mai tarziu la data de 25 septembrie 2020 Ministerului Afacerilor Externe localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate aceste sectii de votare, precum si numarul acestora.

AEP precizeaza ca, pana la data de 21 septembrie 2020, cand a expirat termenul de inregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul la sectia de votare, s-au inscris 3.939 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu aceasta optiune.

Potrivit AEP, in Belgia s-au inregistrat 165 de cereri de infiintare de sectii de votare, in Franta – 166 cereri, in Germania – 343 de cereri, in Italia – 246 cereri, in Olanda – 246 cereri, in Marea Britanie – 646 cereri, in Moldova – 193 cereri si in Spania – 314.

Stiri pe aceeasi tema

Turul doi al alegerilor prezidentiale 2019 va avea loc pe 24 noiembrie. Iohannis duce batalia finala cu PSD

Cristiana Petrariu Bota

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot a candidatilor la alegerile prezidentiale

Ioana Badulescu

Alegeri cu noi reguli pentru diaspora. Romanii de peste granite au posibilitatea sa voteze si prin corespondenta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult