Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a transmis, Ministerului Afacerilor Externe propunerile privind localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate sectii de votare si numarul acestora.
Conform unui comunicat al AEP, legea nr. 208/2015 prevede la art. 23 alin. (1) – (4) ca in statele unde isi au sediile misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei se organizeaza, de regula, in sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, sectiilor consulare, daca acestea functioneaza in sedii diferite si institutelor culturale, una sau mai multe sectii de votare pentru alegatorii care voteaza in strainatate.
Cu acordul autoritatilor din tara respectiva pot fi organizate sectii de votare si in alte locuri decat cele prevazute.
De asemenea, pot fi organizate, cu acordul autoritatilor din tara respectiva, sectii de votare pentru localitatile sau grupurile de localitati in care au optat sa voteze cel putin 100 de alegatori, iar Autoritatea Electorala Permanenta comunica cel mai tarziu la data de 25 septembrie 2020 Ministerului Afacerilor Externe localitatile din strainatate in care trebuie sa fie infiintate aceste sectii de votare, precum si numarul acestora.
AEP precizeaza ca, pana la data de 21 septembrie 2020, cand a expirat termenul de inregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea pentru votul la sectia de votare, s-au inscris 3.939 de alegatori romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, cu aceasta optiune.
Potrivit AEP, in Belgia s-au inregistrat 165 de cereri de infiintare de sectii de votare, in Franta – 166 cereri, in Germania – 343 de cereri, in Italia – 246 cereri, in Olanda – 246 cereri, in Marea Britanie – 646 cereri, in Moldova – 193 cereri si in Spania – 314.