Exista o paleta foarte diversificata de afectiuni de natura neurologica pe care le putem intalni in cazul multor persoane. Daca unele dintre acestea se adreseaza imediat unui medic neurolog pentru o investigatie atenta, in cazul altor persoane prezentarea la medicul specialist se face tarziu, atunci cand boala a avansat suficient de mult incat sa ii afecteze rutina zilnica.
Daca te confrunti cu furnicaturi ale membrelor, cu stari de ameteala, cu slabiciuni ale corpului sau cu dificultati ale mersului, ori daca ai probleme frecvente cu memoria si stari de confuzie, un consult neurologic poate sa te ajute sa scapi de orice indoiala cu privire la simptomele respective. In acest context este recomandat sa te programezi pentru un consult intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Specificul consultului neurologic
De multe ori persoanele care primesc recomandarea sau trimiterea spre un consult neurologic se gandesc cu groaza la aceasta investigatie medicala. Totusi trebuie spus ca singura teama poate sa fie exact diagnosticul si nicidecum desfasurarea consultului neurologic.
Desfasurarea unui consult in fata unui medic neurolog debuteaza printr-o discutie cu pacientul si/sau cu apartinatorii acestuia. Acest lucru datorita faptului ca de multe ori pacientul nu observa anumite manifestari sau simptome care pot indica o problema de natura neurologica. In cadrul acestei discutii medicul va dori sa afle istoricul de sanatate al pacientului, simptomele cu care se confrunta si daca exista un istoric familial cu probleme din perspectiva neurologica.
Pasul urmator este dat de testarea abilitatilor de vorbire, de concentrare, de coordonare si a functiilor cognitive. Toate acestea au rolul de a verifica daca pacientul se confrunta cu anumite disfunctii ale sistemului nervos central sau ale sistemului nervos periferic. Odata ce acest consult neurologic se incheie, in functie de rezultatele obtinute, medicul neurolog va putea solicita efectuarea unor analize de sange sau de urina, iar in cazurile mai grave se poate sa fie nevoie de investigatii imagistice.
Afectiuni neurologice diagnosticate intr-un centru specializat
In cele mai multe dintre centrele specializate in neurologie Bucuresti sunt diagnosticate si abordate o mare parte dintre afectiunile neurologice pe care le poti intalni in cazul sistemului nervos central sau periferic. Astfel, atunci cand un pacient este diagnosticat sau este suspect de urmatoarele afectiuni, cea mai buna solutie o reprezinta un consult realizat de catre un medic neurolog.
Printre afectiunile investigate, diagnosticate si tratate intr-un centru de neurologie se numara epilepsia, boala Alzheimer, boala Parkinson, dementa, accidentul vascular cerebral, migrenele, dureri de cap severe, scleroza multipla, sindromul Tourette, traumele craniene sau tumorile cerebrale.
Este foarte adevarat ca pentru un pacient este dificil sa constientizeze daca sufera sau este suspect de anumite astfel de afectiuni neurologice. Mai ales in faza initiala a acestor afectiuni pacientii pot confunda anumite simptome cu manifestarile din cazul altor boli sau stari de oboseala ori de stres.
Totusi, atunci cand frecventa sau incidenta manifestarilor precum dificultati de memorie, dificultati de miscare, probleme cu orientarea in spatiu si timp, furnicaturi sau chiar situatii de spasme ori de imposibilitate de a miscare, este nevoie imediata de un consult intr-un centru de neurologie Bucuresti.