Fitch confirma ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta al Romaniei la “BBB minus”
Breaking News Economie

Agentia de rating FITCH atrage atentia ca proiectul de buget al Romaniei se bazeaza pe ipoteze optimiste si esueaza in a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxa bancara

In Romania, lucrurile incep sa semene cu perioada anilor 2008-2009, cand a debutat criza financiara. Ca si atunci, salariile cresc, ca si deficitele externe, cursul sta sa explodeze, rezerva valutara scade, iar marile agentii internationale de rating sun puse pe ganduri.

Fitch, una dintre cele patru mari agentii internationale de rating, se gandeste sa reanalizeze Romania in contextul aparitiei celebrei OUG 114/2018, ceea ce ar putea insemna o retrogradare a ratingului de tara.

Rezultatul unei astfel de masuri ar fi ca statul se va imprumuta la dobanzi tot mai mari, investitorii straini se vor gandi mai bine daca se mai dezvolta in Romania si, in consecinta, cursul de schimb si dobanzile ar putea exploda. Un scenariu pe care l-am mai vazut la debutul crizei din 2008-2009.

Proiectul de buget al Romaniei pentru 2019 vizeaza reducerea deficitului bugetar, dar se bazeaza pe ipoteze optimiste si esueaza in a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxa bancara, spun specialistii Fitch Ratings.

„Aceasta ar reprezenta o inasprire fiscala moderata si un pas spre consolidarea finantelor publice si reducerea dezechilibrelor economice. Se asteapta ca Parlamentul sa il voteze in urmatoarele zile. Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, atunci cand am stabilit ratingul suveran «BBB», cu perspectiva stabila pentru Romania in noiembrie. Urmatoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru in lumina bugetului final din 2019 care este aprobat de Parlament si de informatiile suplimentare despre impozitul bancar, introdus prin ordonanta de urgenta in decembrie. Cu toate acestea, Fitch este sceptic ca obiectivul de 2,6% va fi atins, avand in vedere cresterile optimiste si ipotezele Guvernului privind veniturile”, a mentionat Fitch, intr-un comunicat de presa.

Introducerea, prin OUG 114/2018, a unei taxe care sa penalizeze bancile daca ROBOR sare de 2%, precum si plafonarea mai multor tarife din energie, dar si noi taxe in acelasi domeniu au starnit reactii adverse la nivelul intregii economii private.

 

Stiri pe aceeasi tema

Rezultatele alegerilor din Franta: Macron si Le Pen intra in turul doi al prezidentialelor din 7 mai

Ioana Badulescu

Doliu national pe 14, 15 si 16 decembrie in memoria Regelui Mihai. Drapelul va fi arborat in berna la toate institutiile publice

Cristiana Petrariu Bota

Grindeanu: Nu imi dau demisia! Singura modalitate prin care Guvernul poate fi dat jos e prin motiune de cenzura

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult