Agentia UE de sanatate: Ridicarea prea rapida a restrictiilor ar putea provoca o reaparitie brusca a transmisiei virusului

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota aprilie 25, 2020 22:13

Agentia UE de sanatate: Ridicarea prea rapida a restrictiilor ar putea provoca o reaparitie brusca a transmisiei virusului

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a anuntat ca primul val al epidemiei de coronavirus “si-a atins apogeul” in 20 de tari din UE si Spatiul Economic European (EEA), insa a recomandat statelor sa actioneze cu precautie cand vine vorba de ridicarea restrictiilor, scrie Politico.

“Ridicarea prea rapida a restrictiilor, fara o monitorizare corespunzatoare a situatiei si a unui sistem sanitar bine pregatit, ar putea provoca o reaparitie brusca a transmisiei virusului in comunitate”, a avertizat Andrea Ammon, directorului Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), cand a prezentat noua evaluare a institutiei. Ammon a recomandat urmarirea indicatiilor Comisie Europene pentru inlaturarea restrictiilor.

Masurile de distantare sociala par sa aiba succes in reducerea transmisiei virusului. In tarile UE/EEA si in Marea Britanie, numarul persoanelor introduse in carantina de 14 zile a scazut cu 18% incepand cu data de 8 aprilie.

Riscul de reaparitie al virusului in comunitati, daca masurile de distantare sunt ridicate treptat, este “moderat”, a anuntat ECDC, si “foarte ridicat” daca restrictiile sunt eliminate fara precautie si cu un sistem de sanatate nepregatit.

Riscul de a se imbolnavi grav este scazut pentru cetatenii europeni din zonele unde exista masuri de distantare sociala, insa “moderat” pentru cei care prezinta factori de risc precum varsta inaintata sau alte afectiuni preexistente. In zonele in care nu exista masuri de distantare sociala, riscul de transmitere a virusului in comunitate este ridicat – riscul de boala severa este “moderat” pentru majoritate oamenilor si “foarte ridicat” pentru cei cu factori de risc.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.