Agricultura, sub imperiul dronelor! Specialistii americani ii invata pe fermieri cum pot obtine un randament mai bun la culturi
Economie

Agricultura, sub imperiul dronelor! Specialistii americani ii invata pe fermieri cum pot obtine un randament mai bun la culturi

Agricultura a intrat sub imperiul dronelor. American Farm Bureau a calculat, în urmă cu un an, că fermierii care își monitorizează culturile de porumb cu ajutorul dronelor pot obţine un randament al investiţiei de peste 25 de dolari la hectar. La un preţ mediu de 5.000 de dolari/dronă, înseamnă că amortizarea investiţiei poate fi realizată doar într-un an de fermierii care lucrează în exploataţii agricole cu suprafeţe mai mari de 200 de hectare, noteaza Finantari Agricole pe pagina online.

Argumentele specialiștilor americani sunt solide și au o valabilitate extinsă și în afara teritoriului Statelor Unite ale Americii, dovadă fiind faptul că dronele sunt folosite din ce în ce mai intens în cadrul exploataţiilor agricole mari din întreaga lume – și chiar și în România –, susţinând transpunerea în practică a conceptului de agricultură de precizie. În decurs de numai câţiva ani, dronele au început să aibă un rol din ce în ce mai important în managementul terenurilor agricole, pe baza variaţiei naturale a solului și în optimizarea alocării culturilor și inputurilor. Și asta, pentru că vehiculele aeriene fără pilot oferă informaţii în timp real despre evoluţia recoltelor, permiţând depistarea din timp a oricărei abateri de la ritmul normal de creștere, a apariţiei factorilor de risc, a deficitelor de umiditate din sol etc.

Practic, utilizând o dronă, fermierii pot vizualiza rapid variaţiile înălţimii plantelor, schimbările de culoare la nivelul frunzelor, gradul de uscare a solului etc., fără a mai pierde timpul pentru a se deplasa până în zonele inspectate. Și, mai important, obţin în timp foarte scurt o perspectivă completă a evoluţiei întregii exploataţii agricole și pot delimita cu precizie loturile asupra cărora trebuie intervenit. Ceea ce înseamnă economii directe, pentru că, de exemplu, folosind informaţiile livrate de drone, fermierii nu mai sunt obligaţi să aplice tratamente de prevenire a acţiunii dăunătorilor pe întreaga cultură, ci doar în zonele afectate.

Același raţionament este valabil și în aplicarea erbicidelor, pesticidelor sau îngrășămintelor, care pot fi distribuite mult mai bine, în funcţie de necesităţile identificate. Mai mult, noile generaţii de vehicule aeriene fără pilot permit și realizarea acestor operaţiuni, zborul la mică altitudine asigurând o distribuţie controlată a inputurilor chimice.

Dronele devin tot mai complexe

Capabilităţile dronelor se extind constant – aparatele pot fi dotate cu camere foto-video de înaltă definiţie, cu senzori de termoviziune, filmare în infraroșu, sisteme de cartografiere și zonare a parcelelor, aplicaţii de zbor automat prin utilizarea coordonatelor GIS și/sau GPS etc. Simultan, volumul de date livrate crește rapid – dacă primele generaţii de drone nu puteau livra decât simple imagini ale culturilor survolate, noile aparate furnizează automat date despre evoluţia culturilor, densitatea plantelor, dimensiunea acestora, volumul frunzelor, anomaliile detectate, indici de vegetaţie (NDVI), nevoile de apă și azot din sol etc.

Fiecare nouă funcţionalitate adusă crește nivelul de complexitate a utilizării, ceea ce înseamnă că, în afară de investiţia iniţială în achiziţionarea aparatului, fermierii trebuie să aloce timp pentru a învăţa cum să manevreze drona, dar și să investească în achiziţionarea de echipamente și soluţii software capabile să extragă informaţii relevante și direct acţionabile din datele colectate de drone. Dacă la aceste provocări se adaugă și cele ale obţinerii certificatelor și autorizaţiilor de zbor, este explicabil de ce există două tabere clar delimitate: cea a fermierilor care și-au achiziţionat drone și au învăţat cum să le folosească direct, și cea a „utilizatorilor”, care apelează la serviciile firmelor specializate în operarea cu drone în domeniul agriculturii. Însă, indiferent de repartiţia costurilor și a efortului, și unii și alţii sunt beneficiari direcţi ai avantajelor oferite de mașinile zburătoare fără pilot.

Sursa: Finantari Agricole

Stiri pe aceeasi tema

Lista ANAF a persoanelor cu datorii la stat, publicata luni

Cristiana Petrariu Bota

SALARIZARE. Ministerul Muncii anunta continutul Legii salarizarii. Printre prevederi, se introduc 3 trepte de salarizare. Cu cat se vor majora salariile profesorilor si medicilor

Cristiana Petrariu Bota

Romanii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai putini bani in cont, ca efect al revolutiei fiscale

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult