implant dentar
Recomandari

Ai nevoie de extracții dentare pentru aparat ortodontic?

Un subiect dezbătut în lumea medicală și în rândul pacienților care au nevoie de un tratament ortodontic este legat de necesitatea extracțiilor dentare în scop ortodontic. În funcție de caz, medicii ortodonți pot recomanda extracția premolarilor sau a molarilor de minte, pentru unii pacienți, pe când la alte persoane acestea nu sunt necesare.

Când sunt necesare extracțiile dentare?

La modul general, ortodontul poate recomanda una sau mai multe extracții dentare atunci când nu există spațiu suficient la nivel osos, necesar pentru finalizarea corectă a tratamentului cu aparat dentar. Extracțiile dentare în scop ortodontic mai poartă și denumirea de chirurgie ortognată.

Despre aparat dentar se scriu foarte multe, iar pacienții care necesită tratamentul ortodontic vor să afle mai multe despre cazurile în care sunt necesare extracțiile dentare. În primul rând, pacienții care au nevoie de o astfel de procedură sunt cei care suferă deja de înghesuiri ale dinților sau situația în care dinții urmează să fie înghesuiți de erupția molarilor de minte.

Cu alte cuvinte, cazurile de dinți înghesuiți presupun extracția dinților sănătoși de pe arcadă pentru a face spațiu suficient ca aparatul dentar să cuprindă toți dinții. De asemenea, atunci când nu există spațiu osos suficient, medicul va fi nevoit să mute dinții în afara suportului osos, iar consecințele vor fi mult mai mari: retracții gingivale, mobilitate dentară și chiar pierderea mai multor dinți, lucru care va necesita un implant dentar.

Un alt scop al extracțiilor ortodontice este crearea unei mușcături corecte și stabile, pe termen lung, ceea ce va duce la îmbunătățirea sănătății articulației temporo-mandibulare. Pentru a compensa anomalia anatomică a pacientului, pot fi necesare extracții dentare pe ambele arcade.

Totodată, necesitatea extracțiilor dentare în scop ortodontic devine cu atât mai importantă în cazul în care pacienții au o vârstă înaintată. Dacă în cazul persoanelor tinere există încă posibilitatea ca oasele să fie ghidate astfel încât să se creeze un spațiu necesar pentru toți dinții, în cazul persoanelor cu vârste înaintate acest lucru nu mai este posibil.

În cazul în care pentru un tratament ortodontic sunt necesare extracțiile molarilor de minte, procedura poate fi simplă (dacă molarul a erupt deja) sau se poate realiza chirurgical (dacă măseaua de minte nu a erupt sau este crescută subgingival).

Cum se stabilește necesitatea extracției dentare?

Necesitatea extracțiilor dentare în scop ortodontic este stabilită de medicul de caz, în funcție de calcule și măsurători, radiografii și fotografii dentare. Scopul principal al ortodonției este funcționalitatea și obținerea unei mușcături stabile și funcționale, nu doar un zâmbet estetic.

Cel mai indicat să decidă dacă este nevoie sau nu de extracţie este medicul ortodont, care în funcţie de problemele şi situaţia pacientului va alege cel mai bun plan tratament şi indiferent de decizia sa, rezultatele vor fi cele aşteptate.

 

Stiri pe aceeasi tema

Trendurile lui 2021 în materie de hairstyle – să arăți bine înseamnă să te simți bine, cu Florin Noje, ambasador L’Oréal Professionnel

Cum să alegi cea mai bună măsuță de toaletă

Cristiana Petrariu Bota

Idei de cadouri pentru colegi/sefi – tu știi ce ar trebui să alegi?

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult