14.8 C
România
23 octombrie 2021
TVA scade de la 19% la 16% din 2020. Proiectul aduce si alte modificari la Codul fiscal
Comunicate

ALDE cere ca impozitul pe constructii speciale, prevazut in Codul Fiscal, sa fie eliminat din ianuarie 2017

ALDE solicita ca impozitul pe constructii speciale, prevazut in Codul Fiscal, sa fie eliminat de la 1 ianuarie 2017. Anca Laura Ionescu, din cadrul departamentului ALDE pentru IMM, precizeaza ca impozitul pe constructii speciale are un impact negativ asupra mediului de afaceri, acest lucru observandu-se in scaderea investitiilor in mediul privat si a investitiilor publice. 

Va prezentam mai jos comunicatul de presa integral transmis de Departamentul pentru IMM din cadrul ALDE.

Avand in vedere declaratiile Ministrului Finantelor, potrivit carora masurile de reducere a taxelor programate pentru anul 2017 (diminuarea TVA la 19%, eliminarea impozitului pe constructii speciale, diminuarea accizei la carburanti) pot fi amanate, la recomandarea FMI, urmand a fi analizate incasarile bugetare din acest an, Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor solicita Guvernului Romaniei mentinerea acestor masuri de relaxare fiscala, asa cum au fost prevazute in Codul fiscal, fiind convinsi ca o astfel de decizie de amanare a aplicarii acestora, va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri romanesc.

ALDE este convins ca prin eliminarea impozitului pe constructii speciale va fi stimulata absorbtia fondurilor europene structurale si de investitii, vor creste investitiile in sectorul privat, va creste competitivitatea companiilor romanesti, se vor crea noi locuri de munca si nu in ultimul rand, Romania va continua sa aiba crestere economica.

Oare toate acestea nu reprezinta si obiectivele actualului Guvern? Din declaratiile vicepremierului Costin Borc, date intr-o conferinta de presa alaturi de comisarul european Elzbieta Bienkowska, retinem faptul ca “Romania are posibilitatea, prin stabilitatea si siguranta economica actuale, de a maximiza dezvoltarea mediului de afaceri”, drept pentru care, masurile luate anterior (reducerea CAS cu 5%, reducerea TVA, mentinerea cotei unice de 16%, eliminarea / comasarea unui numar de 92 de taxe si tarife parafiscale, majorarea plafonului de incadrare in categoria “microintreprindere”, impozitarea microintreprinderilor, reducerea impozitului pe dividende, modificarea Legii IMM, adoptarea Strategiei guvernamentale pentru sprijinirea sectorului IMM si imbunatatirea mediului de afaceri, adopatarea Strategiei Nationale pentru Competitivitate, implementarea programelor cu finantare externa si de la bugetul de stat pentru crearea si dezvoltarea companiilor, masuri menite sa consolideze cresterea economica si sa stimuleze mediul privat) trebuie continuate si cu alte masuri de relaxare fiscala, cu masuri de sustinere a initiativelor antreprenoriale, de imbunatatire a calitatii actului administrativ, de reducere a barierelor administrative, de incurajare a eticii in afaceri si de simplificare si modernizare a procedurilor fiscale.

Trebuie sa recunoastem ca desi Romania beneficiaza de o economie de piata functionala, exista numeroase disfunctionalitati ale acesteia, manifestate intr-o serie de sectoare economice, precum si decalaje de competitivitate in raport cu statele din vestul si centrul Europei. Motivele acestei ramaneri in urma se regasesc la nivelul tuturor elementelor care determina capacitatea competitiva.

Astfel, in vederea crearii unui mediu economic competitiv cu piata europeana, guvernul ar trebui sa fie intens preocupat de: sustinerea investitiilor productive si pregatirea intreprinderilor romanesti pentru concurenta pe piata interna europeana, stimularea investitiilor in cercetare-dezvoltare-inovare si eficientizarea propagarii si comercializarii inovarii, dezvoltarea economiei bazate pe cunoastere, prin promovarea cercetarii si inovarii si accelerarea dezvoltarii societatii informationale, imbunatatirea accesului pe piata a IMM-urilor, dezvoltarea accesului la finantare al IMM-urilor, precum si sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei.

Aplicarea masurilor de relaxare fiscala de la 1 ianuarie 2017, impreuna cu imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, reducerea evaziunii fiscale, reprezinta o solutie optima pentru crearea de locuri de munca, cresterea competitivitatii companiilor romanesti, crestere economica, precum si mentinerea in limitele discutate si agreate cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Si pentru ca vorbim de angajamentele Romaniei cu organismele internationale, ALDE saluta solicitarile cetatenilor europeni, acelea ca Uniunea Europeana sa ia masuri care sa raspunda marilor provocari economice si sociale (somaj ridicat, crestere lenta, nivel scazut al investitiilor, nivel scazut al competitivitatii pe pietele globale) si o cat mai putina interferare a Uniunii Europene in problemele la care statele membre pot oferi solutii mai bune la nivel national sau regional.

Avand in vedere faptul ca avantajul competitiv al IMM-urilor este reprezentat de capacitatea acestora de a crea locuri de munca, de a genera bunastare in mod sustenabil, de a atenua decalajele de dezvoltare intre judete si de a dezvolta clasa de mijloc din Romania, ca fundament al stabilitatii economice si sociale a tarii, ALDE solicita eliminarea, de la 01 ianuarie 2017, a impozitului pe constructii speciale, impozit cu impact negativ asupra mediului de afaceri, acest lucru observandu-se in scaderea investitiilor in mediul privat si a investitiilor publice”, se arata in comunicatul de presa.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor si culturii. Spune „nu” tabloidizarii presei din Romania! Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. Ne poti scrie pe adresa hotweek.ro@gmail.com.

Stiri pe aceeasi tema

CAMPIONATELE NATIONALE DE GIMNASTICA 2014. Comunicat Federatia Romana de Gimnastica (FRG)

Cristiana Petrariu Bota

Radu Zlati: Haideti sa inchidem ANAF, nu vom pierde nimic

Uniunea Ziaristilor Profesionisti a incheiat un acord cu ARMIS pentru a unifica mediile social, cultural si academic

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult