ALDE
Comunicate

ALDE face apel la gasirea cat mai urgenta de solutii pentru salvarea TVR

COMUNICAT DE PRESA ALDE – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) militează pentru păstrarea libertății de exprimare și a independenței presei și încearcă găsirea unei soluții pentru rezolvarea dificultăților în care se află în prezent Televiziunea Română, așa cum s-a implicat în cursul săptămânii trecute în cazul trustului INTACT, au anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul ALDE, copreședinții partidului Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.

Cu această ocazie au fost abordate mai multe subiecte de interes: modificarea programei școlare, prin scoaterea latinei și reducerea orelor de istorie și de geografie, în principal; angajamentul Ministerului Muncii, pentru a veni cu o propunere de lege a salarizării unitare până pe 10 februarie — și care nu există nici în prezent; faptul că România este tratată ca o țară de rangul doi în cadrul UE; ultimele numiri de prefecți de către Guvernul Cioloș și problema neaccesării fondurilor europene.

Vă prezentăm mai jos principalele declarații făcute azi presei, de către copreședinții ALDE.

Copreședinte ALDE Călin Popescu — Tăriceanu:

‘Prima problemă la care doresc să mă refer este cea legată de libertatea de exprimare și libertatea presei. Așa cum ați văzut săptămâna trecută, în calitatea de președinte al Senatului, împreună cu colegii senatori, am organizat o dezbatere în care senatorii au ajuns la un consens și m-am bucurat foarte mult pentru acest lucru. Un consens din partea tuturor partidelor politice că acesta este unul dintre lucrurile care nu pot fi discutate și negociate — nici libertatea de expresie, nici libertatea presei.

Această atitudine mă încurajează să abordez și al doilea subiect, cel al situației TVR — televiziunea publică. Nu fac distincție între cine este proprietarul unui suport media — că este vorba de o instituție privată sau instituție publică. Cred că obligația noastră ca oameni politici este să susținem cu tărie necesitatea găsirii unei soluții viabile pe termen lung, pentru că televiziunea publică să poată funcționa în cele mai bune condiții și să-și îndeplinească rolul de informare a opiniei publice. Mă bucur că premierul s-a declarat disponibil pentru o astfel de discuție care va fi găzduită la Parlament. Voi participa la această dezbatere pentru a vedea care sunt soluțiile care se preconizează. (…)

A doua problemă la care doresc să mă refer este cea referitoare la scoaterea latinei și reducerea orelor de istorie, geografie, în principal. Cred că se comite o mare greșeală prin scoaterea limbii latine și am să mă refer la acest lucru în principal. De ce? Pentru că, pentru cultura generală a tuturor generațiilor noastre, pentru înțelegerea originii limbii noastre, pentru înțelegerea istoriei noastre și a tradițiilor, cred că latina este un element esențial. Sigur că nu fac greșeala să îmi imaginez că latina trebuie să devină o limbă de studiu până la terminarea liceului. Dar anumite elemente de bază, care așa cum spuneam să ne ajute la înțelegerea mai bună a istoriei, a tradițiilor noastre și a originilor limbii, sunt absolut necesare. (…)

Deci, tragem un semnal de alarmă foarte serios și în această chestiune și vrem ca Ministerul Educației să analizeze profund, nu superficial, cum pare că a făcut, această propunere.

În fine, am să mai vorbesc de angajamentul pe care l-a făcut actualul guvern, Ministerul Muncii, pentru a veni cu o propunere de lege a salarizării unitare până pe 10 februarie. Astăzi suntem în 22 februarie. Nu văd până în momentul de față și nu am auzit despre niciun proiect care să urmeze să fie înaintat Parlamentului. Nu e mai puțin adevărat că întârzierea aceasta, din punctul nostru de vedere, se leagă de alt obiectiv și anume, amânarea introducerii salariului minim, care a fost un angajament al fostului guvern și am explicat, din punct de vedere economic, de nenumărate ori de ce ar fi fost necesară introducerea acestei măsuri cât mai rapid. (…)

Dacă vom menține în continuare salariile mici, România va rămâne prizoniera acestui model de dezvoltare economică, care nu este capabil să scoată România de pe ultimele locuri din toate clasamentele economice din Uniunea Europeană. Și, prin urmare, cerem insistent Guvernului, să își onoreze promisiunea pe care a făcut-o. Pe de o parte, să vină cu un proiect de lege al salarizării unice cât mai curând, să dea un termen până la care acest proiect va fi gata și trimis Parlamentului pentru dezbatere și, de asemenea, să precizeze dacă introducerea salariului minim la începutul lunii mai rămâne în vigoare sau nu.

Ultimul punct la care doresc să mă refer are legătură cu deciziile luate la ultimul Consiliu European. Problema rămânerii sau ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pachetul care a fost negociat de premierul britanic (…) În momentul de fată, un lucru prost este că prin concesiile pe care Consiliul European le-a făcut, o serie de țări europene sunt net dezavantajate în ceea ce înseamnă politicile sociale. Deci, principiul tratamentului nediferențiat al membrilor Uniunii Europene este înlăturat, sunt acordate derogări Marii Britanii și anumite țări din Europa, printre care și România, sunt trecute într-o categorie a doua, de țări care nu pot să beneficieze de avantajele sociale pentru cei care locuiesc în Marea Britanie și nu sunt imigranți, sunt cetățeni ai Uniunii Europene. (…)

Cred că de multe ori o dezbatere politică serioasă pe subiecte care afectează interesul național al României ar fi fost necesară. Nu a fost o consultare a Parlamentului în România, în legătură cu această problemă, care să definească un punct de vedere de reprezentare al României, nu știm cine a avut mandat să negocieze în acest sens, pentru că nu cunosc ca Parlamentul României să fi dat mandat specific pe această problemă, că România să facă concesiile de care vorbeam. Cred că e un lucru foarte grav pe care trebuie să îl semnalăm, pentru că, totuși, interesul național și interesul cetățenilor români trebuie să fie corect promovat și apărat, și în cazul acesta, din păcate, ca să nu fac o critică directă spun numai atâta, că nu a existat o dezbatere publică și cred că e un lucru foarte serios și în același timp foarte grav. Un deficit de democrație evident, pe care actuala Putere, actualul Guvern, actualul președinte trebuie să îl sesizeze (…)

Eu văd că din ce în ce mai mult, România este în poziția unei țări în care tot ce se hotărăște de o majoritate la nivelul UE spune: Da să trăiți, executăm ! În general, la negocierile de la UE am participat cât am fost prim-ministru. Negocierile acestea lasă loc ca toate părțile să obțină câte ceva. Faci și concesii, dar obții câte ceva în contrapartidă. Noi nu am obținut nimic. Deci s-a dat o derogare Marii Britanii de a nu plăti anumite contribuții de asigurări sociale pentru o parte din țările membre ale UE. Dar cetățeni europeni sunt și românii. Și nu există la nivelul tratatelor o distincție făcută. Din acest punct de vedere vă spun încă ceva: păstrarea MCV-ului transformă România într-o țară de rangul doi. Și înțelegerea cu Marea Britanie, la fel. Pune România într-o altă categorie, de țări de rangul doi’.

Copreședinte ALDE Daniel Constantin:

‘Astăzi am făcut o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaților de a lua în discuție solicitarea pe care noi o facem, astfel încât în perioada imediat următoare, premierul Cioloș să vină în Parlament și să explice criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecți. Am văzut în nenumărate rânduri abordările pe care le-a avut atât premierul Cioloș, dar mai ales purtătorul de cuvânt al Guvernului, care ne-au informat că vor avea criterii care țin de neimplicarea politică, de lipsa apartenenței la un partid politic, lucru care ne va da și nouă, partidelor care vom concura la alegerilor locale, garanția că nu vor fi avantajate anumite partide.

Din păcate am văzut că majoritatea celor numiți săptămâna trecută, fie sunt membri suspendați ai PDL — PNL, fie sunt oameni care au făcut parte din partide. Chiar și candidați. Doamna Gorghiu a spus de mai multe ori că anumiți oameni care au devenit prefecți ar putea fi candidați foarte buni pentru PNL, cum ar fi exemplul de la Bârlad. Cred că este foarte important ca premierul să explice de ce un guvern tehnocrat, care și-a propus să trateze echidistant ciclurile electorale din acest an, face numiri cu un puternic substrat politic. În egală măsură vreau să apreciez poziția PSD, care a transmis că este o situație atipică și că am fi avut cu totul alte așteptări de la un guvern care se intitulează tehnocrat. (…)

Dacă azi ar fi fost un guvern politic, n-aș fi avut nimic împotrivă să avem numiri politice la Instituția Prefectului. Dar atâta timp cât avem un guvern de tehnocrați, chiar și cu o legislație schimbată, cred că este un lucru anormal ce s-a întâmplat săptămâna trecută.

Al doilea subiect tine de neaccesarea fondurilor europene. Atrag atenția că suntem în 22 februarie și până în momentul de față nici măcar o măsură din alocarea financiară 2014-2020 nu e disponibilă celor care vor să acceseze fondurile europene. Situația este cu atât mai gravă, cu cât nu există o perspectivă. Din informațiile pe care le avem se încearcă o standardizare a ghidurilor. Riscăm foarte mult. Mediul economic nu poate să își mai dezvolte afacerile, iar pe de altă parte creșterea economică din anul 2016, stă și în accesarea de fonduri europene. (…) Cu alte cuvinte, peste trei miliarde de euro propuse a fi accesate de guvern în 2016, nu vor putea fi nici măcar să fie contractate’.

Referitor la această situație, copreședintele ALDE Daniel Constantin a precizat că există posibilitatea să fie chemați anumiți miniștri în fața Parlamentului, pentru a explica această stare de fapt. Mai ales că au trecut patru luni de zile de la preluarea Guvernului, timp în care nu s-a întâmplat nimic.

Departamentul de comunicare ALDE

Related posts

Burse pentru invatarea unei meserii prin Fundatia Principesa Margareta

Lucy Ionesco

Universitatea de Vest din Timisoara organizeaza Conferinta de Inovare si TIC

Lucy Ionesco

Ordonanta privind migrarea primarilor si consilierilor la alte partide – Continut OUG

Lucy Ionesco

1 comment

IOAN 28 februarie 2016 at 12:15 pm

ALDE incepe sa arata ca un partid de viitor, pare sa aiba solutii trainice si de incredere: Tariceanu nu e este populist si a demonstrat ca este un om ccare a pus inaintea carierei de politician rezultatele concrete in economie, iar Constantin Daniel are acea carisma si fapte , cel putin in domeniul agriculturii, care arata ca poate fi o solutie pentru viitorul politicii romanesti; TVR are nevoie de mai multa democratie !

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult