Referendum pentru justitie pe 26 mai, in ziua alegerilor europarlamentare
Alegeri Breaking News

ALEGERI 2016: Cat ii va costa pe romani alegerile locale si parlamentare

ALEGERI 2016. Alegerile locale si alegerile parlamentare care vor avea loc in Romania in 2016 ii va costa pe romani aproximativ 150 de milioane de euro. Banii vor fi scosi de la bugetul de stat, dupa ce s-a decis ca tot ce inseamna campanie electorala sa fie finantat de la stat.

Doar un singur candidat la alegerile parlamentare costa in campania electorala peste 16 mii de euro, potrivit unor calcule facute de Antena 3.

Astfel, un candidat la alegerile parlamentare are voie sa dea banii pe materiale promotionale in limita a 60 de salarii minime brute, mai exact 16.500 de euro pentru un candidat. Singura conditie impusa de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) astfel incat statul sa returneze banii este ca partidul din care face parte candidatul sa obtina un prag electoral de 3%.

Anul acesta, alegerile parlamentare vor fi alegeri pe lista, iar statul va trebui sa scoata nu mai putin de 20 de milioane de euro.

La alegerile locale din vara, baremul va fi un pic mai mic. Un primar are voie sa scoata 14.000 de euro pentru acest materiale, apoi va depune chitantele, iar statul va trebui sa returneze acesti bani. La alegerile locale, un partid mare ar putea sa incaseze cel putin 8 milioane de euro. In total, 26 mil de euro ar inghiti campania electorala pentru alegerile locale.

Reguli mai stricte pentru finantarea campaniilor electorale

Partidele politice vor fi obligate sa-si finanteze campaniile electorale dupa reguli mult mai stricte. Astfel, partidele vor putea imprumuta bani cu conditia sa-i dea inapoi in cel mult trei ani. Vor fi obligate sa declare donatiile si cotizatiile membrilor simpli. Pentru sume mai mari de 25.000 de lei vor incheia un act notarial. Autoritatea Electorala vrea sa le oblige sa depuna in fiecare an un raport detaliat cu veniturile si cheltuielile facute.

HotWeek.ro iti recomanda si: La alegerile din 2016, partidele ar putea fi obligate sa puna pe liste 30% femei

Ce aliante electorale va avea PSD in vederea alegerilor din acest an

Autoritatea Electorala stabileste un plafon maxim al cheltuielilor pentru campanie. Daca acesta va fi depasit, partidele ar urma sa piarda finantarea de la stat.

Romanii sunt asteptati de doua ori la urne in 2016. In vara vor fi alegerile locale si in toamna vor fi alegerile parlamentare. Dupa modificarea legilor in Parlament, vom vota dupa reguli noi. Primarii ii vom alege intr-un singur tur, in timp ce parlmentarii vor fi alesi pe liste de partid, si nu uninominal, asa cum s-a intamplat la ultimele alegeri.

Partidele politice au primit in 2015 echivalentul a aproape 7.000 de salarii minime pe economie

Partidele au primit, in anul 2015, subventii de la bugetul de stat in valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie sau al cheltuielilor de personal facute de Avocatul Poporului – 6.751.000.

Potrivit datelor Autoritatii Electorale Permanente, in 2015, cele mai mari subventii de la bugetul de stat au fost incasate de noul Partid National Liberal (PNL si PDL) – 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat – 2.441.710 de lei si de Partidul Poporului Dan Diaconescu – 1.026.026 de lei. Desi in iunie 2015, PP-DD si UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbtie, prin care PP-DD ar fi urmat sa fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formatiunea infiintata de Dan Diaconescu si-a pastrat personalitatea juridica, potrivit informatiilor din Registrului Partidelor Politice –Tribunalul Bucuresti.

Cand vor fi lansati candidatii PNL la alegerile locale din 2016

In martie 2015, cei 10 deputati care faceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputatilor, au demisionat si au anuntat ca grupul parlamentar isi va schimbat denumirea in grupul Democrat si Popular, urmand ca faca demersurile pentru infiintarea unui nou partid, Partidul National Democrat. Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), infiintat de Calin Popescu Tariceanu, in iunie 2015, formand Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Nationala pentru Progresul României (UNPR), condusa de Garbriel Oprea – 111.647 de lei.

Cele mai mici incasari de la bugetul de stat le-a avut, in anul 2015, Partidul National taranesc Crestin Democrat (PNTCD), care a participat la ultimele alegeri legislative in alinata cu PDL, si care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.

Sumele incasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislatiei in vigoare, pentru intretinerea si functionarea sediilor, plata personalului, activitati de propaganda si organizarea de activitati cu caracter politic, precum si pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in tara si in strainatate, arata legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Victor Ponta, candidat pentru un post de deputat

ALEGERI LOCALE 2016: ALDE a validat calendarul de actiuni luand in considerare ca alegerile vor avea loc in mai – iunie 2016

Din cele 6.760.468 lei care au fost incasate in anul 2015, partidele au putut aloca bani si pentru plata facturilor de telefon sau a cotizatiilor datorate organizatiilor politice internationale la care s-au afiliat. Legislatia permite, de asemenea, investirea banilor primiti de la bugetul de stat in bunuri mobile si imobile, necesare activitatii partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotica, precum si cele necesare pentru campania electorala pot sa fie finantate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat. Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpara 3493 de telefoane iPhone5, 223 de masini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.

Suma totala alocata partidelor politice, in 2015, echivaleaza cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit executiei preliminare a institutiei.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

[ot-caption title=”CAT II COSTA PE ROMANI ALEGERILE DIN 2016″ url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2016/01/alegeri-2016-alegeri-locale-alegeri-parlamentare-2016.jpg”]

[ot-caption title=”ALEGERI 2016″ url=”https://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2016/01/alegeri-2016-alegeri-locale-alegeri-parlamentare-20161.jpg”]

Stiri pe aceeasi tema

Nigel Farage a demisionat din fruntea UKIP: Vreau sa-mi iau viata inapoi! VIDEO

Bogdan

Dan Diaconescu merge la inchisoare. In plus, nu mai are voie sa apara la televizor pana in 2025

Cristiana Petrariu Bota

Augustin Lazar a ajuns la final de drum in functia de procuror general, Bogdan Licu a fost propus sa preia functia in regim de interimat

Cristiana Petrariu Bota

1 comment

alexandra 2 februarie 2016 at 11:38 am

Votul tau, al nostru, al tuturor, a devenit doar un pretext pentru ca politicienii sa isi continue spectacolul din Parlament, din talk-show-uri, din sedintele de consilii pentru ca sa isi pastreze functiile sau cel putin pentru ca sa se poata roti linistiti la conducerea acestei tari din 4 in 4 ani.
http://politicscam.ro/manipulare-mass-media-inducere-in-dezbatere-a-unor-mize-false/

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult